Z dýně připravíme delikátní polévku, palačinky nebo muffiny

Podzim je nepochybně ve znamení dýní, které dozrávají právě v tento čas. Oranžové plody slouží často jako dekorace na zahradu či na zápraží při svátku Halloween, ale užitek najdou též v kuchyni. Tato zelenina se pyšní širokými možnostmi použití v teplé kuchyni i při pečení, dokonce se může zavařovat. Jaké recepty z dýně jsou nejoblíbenější? Na výsluní stojí bezesporu dýňová polévka, pozadu nezaostávají ani palačinky nebo muffiny. Co říkáte?

Dužnina i semínka

V posledních letech získává dýně na oblibě, velkou míru na tom má americký svátek Halloween, který se slaví v poslední říjnový den, tedy jen den před křesťanským svátkem Všech svatých, který slaví všichni křesťané včetně ortodoxních. Kromě výzdoby si získává dýně pozornost i tuzemských strávníků. V kuchyni se může zpracovat dužnina, ale také samotná semínka, která se mohou usušit nebo pražit a konzumovat namísto slaných pochutin či přidávat jako ozdoba na housky či do dezertů. Za sušená semínka poděkují rovněž zvířata, ptáčci a veverky.

Doporučený článek:  Tableta do myčky usnadní čištění pečicí trouby
Zdroj obrázku: Freepik

Dýňová polévka zahřeje

Jak se připravuje polévka, která v podzimních dnech zahřeje? Samozřejmě je potřeba dýně, například typu Hokkaido, která se před použitím upeče v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Do polévky se mohou přidat brambory, mrkev, česnek nebo kousek zázvoru. Po dovaření se polévka rozmixuje. K dochucení se použije kari a kokosové mléko, někdo přidává též suché bílé víno a limetkovou šťávou. Polévka se dosolí dle potřeby a může servírovat. Namísto kokosového mléka potěší s kapkou kysané smetany.

Doporučený článek:  Voda po vaření brambor nebo těstovin najde skvělé využití v kuchyni i na zahradě

Jemné dýňové placky či muffiny

Mezi další oblíbené recepty s dýní patří placky, které se připravují jako bramboráky, jen namísto nastrouhaných hlíz se přidá najemno nakrájená dýně. Kromě česneku se mohou placky dochutit špetkou muškátového oříšku. Podávají se s dipem z kysané smetany. Nastrouhaná dýňová dužnina (500 g) se může použít rovněž do těsta na muffiny. Přidá se mouka (300 g), 3 vejce a prášek do pečiva spolu se 140 mililitry oleje. Výtečně chutnají v kombinaci s oříšky, mandlemi nebo s opraženými dýňovými semínky. Ozvláštnit se mohou trochou mleté skořice.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/pumpkin-recipes
.

Doporučené články