Léto pomalu ale jistě končí a přichází nám tak podzim. To znamená jediné. Ano, mysleli jste si správně – sklizeň. Toto období je pro většinu z nás pozitivní, jelikož vidíme výsledky práce, kterou jsme vykonávali celý rok. I tak je to ale období poměrně náročné. O to víc potom, když si uvědomíte, že vlastně nevíte, co se všemi sklizenými surovinami dělat. Přeci jen zvládneme jako lidé najednou zkonzumovat pouze omezené množství. Co tedy s potravinami dělat, aby naše tvrdá práce nepřišla na zmar? To a ještě více se dozvíte v dnešním článku. Pro více informací čtěte dál.
Zavařování jako odpověď číslo jedna
Nejběžnější činností sklizně je zavařování. Právě to nám pomůže uchovat všechny suroviny a jejich živiny na dlouhou dobu bez toho, aniž by se zkazily. Recepty na marmelády, kompoty či sterilované okurky se různí a v každé rodině je v podstatě nějaký jiný. Na internetu jich najdete také spoustu. V čem se ale všechny shodují je to, že je nutné sklenice pořádně sterilovat. Tak můžete učinit vyvaření v hrnci ve vřelé vodě, ale použít můžete k sterilizaci i troubu. Ta je ideální například, pokud pracujete s větším množstvím sklenic.
Zamrazování, ale pouze někdy
Dalším skvělým způsobem, jak potraviny uchovat, ale zároveň jim ponechat jejich výživovou hodnotu, je zamrazování. U toho ale pozor. Ne každá surovina se k zamrazování totiž hodí. Pozor byste si měli dát zejména na zeleninu, která má vysoký obsah vody. Mezi tu patří například okurek či rajče. Voda totiž změní skupenství a zelenina tak i po rozmrazení již nikdy nebude to, co bývala. Do mrazáku se také nehodí ani brambory. U těch je zase problém se škrobem, který se zase v chladu chová jinak, než bychom chtěli. Například kořenová zelenina je ale pro zamrazování ideální. O to více pak, když si ji dopředu oloupete a nakrájíte. Pak ji stačí pouze hodit do hrnce.
Zdroj: https://www.growveg.com/guides/storing-and-preserving-your-garden-harvest/