Z cuketové úrody připravíme netradiční domácí kečup

Sezóna cuket dosahuje vrcholu, není snad nikdo se zahrádkou, kdo by nenabízel známým své výpěstky, kterých se potřebuje rychle zbavit, aby se nezkazily. Leč cukety se nemusí jen rozdávat všem na potkání, mohou se z nich připravit různé cuketové zavařeniny, přičemž existují i cuketové marmelády v kombinaci s pomerančem. Pro tentokrát si ale představíme variantu naslano. Takzvaný cuketový kečup báječně chutná na pizze, v sendvičích i při přípravě zapečených těstovin či zeleninových ragú. Jak se připravuje?

Extrémně zdravá a chutná

Těžko najít jiný druh zeleniny, který by měl tak univerzální použití. Cuketa je velmi zdravá, k tomu se hodí do polévek, zeleninových a těstovinových jídel a do omáček. Skvěle chutná jako grilovaná příloha a své nezastupitelné místo má v dezertech – v koláčích, v dortech či v muffinech. Cuketový kečup je možností, jak zpracovat nadbytek sklizně, a sklenice se mohou skladovat ve spíži. V zimě pak stačí vzít a připravit delikátní pokrm s vůní léta. Co bude na přípravu cuketového kečupu potřeba?

Doporučený článek:  Jak si připravit skvělý grilovaný sýrový chléb?
Zdroj obrázku: Freepik

Ingredience:

  • 1500 g cukety,
  • 500 g cibule,
  • 1/2 šálku jablečného octa,
  • 1/2 šálku cukru (případně adekvátní dávka xylitolu),
  • 400 g rajčatového protlaku,
  • 3 lžičky soli,
  • 1 lžička mletého pepře,
  • 1/2 lžičky kajenského mletého pepře (volitelně),
  • 1 lžička mleté sladké papriky.

Způsob přípravy:

Nejprve se musí cukety zbavit slupky, po umytí plodů se očistí pomocí škrabky na brambory, poté se nastrouhají spolu s cibulí nahrubo. Směs se vloží do mísy, osolí se a po promíchání se přikryje potravinovou fólií a nechá uležet přes noc.

Doporučený článek:  Sladká snídaně plná vlákniny, vitamínů a antioxidantů: banánový chlebíček zachutná celé rodině

Druhý den se slije šťáva, kterou zelenina pustila, směs se vloží do hrnce a vaří po dobu 20 minut na mírném ohni. Přilije se ocet a přisype se cukr, po zamíchání se opětovně vaří dalších 20 minut. Na závěr se přidá rajčatový protlak a další koření, nechá se vařit dalších 20 minut.

Po ochutnání je možné ještě okořenit, na závěr se horká směs rozmixuje a vlije do horkou vodou vysterilizovaných sklenic. Sklenice se zavíčkují, otočí dnem vzhůru a postaví na utěrku. Po zchladnutí se sklenice mohou otočit a uskladnit do spíže.

Zdroj: https://homewithanna.com/zucchini-ketchup/
.

Doporučené články