Máte rádi vánoční cukroví s přídavkem alkoholu? Pokud ano, bude pro vás tento recept naprosto ideální. Neexistuje totiž jediný důvod, proč byste měli jíst podobné dezerty jen o Vánocích. Tento dort si můžete připravit kdykoli jen chcete a zaručeně si na něm pochutnáte. Jeho příprava je snadná, výroba levná a chutná úžasně. Navíc je nádherně nadýchaný a vypadá velmi chutně.
Co budete potřebovat?
Ingredience potřebné na výrobu tohoto dezertu jsou velmi jednoduché a většinu z nich máte jistě doma i nyní. Nebojte se, tento dezert můžete servírovat i dětem, protože alkohol se během pečení neutralizuje a zbyde vám po něm jen jeho charakteristická vůně. Počítejte také s tím, že v tomto receptu se za šálek považuje 200 ml.
Podívejme se, co budete potřebovat na přípravu tohoto jedinečného dortu:
- máslo – 175 g,
- cukr – ¾ šálku,
- vejce – 5 ks,
- hladká pšeničná mouka – 2 šálky,
- kukuřičný škrob – 2/3 šálku,
- prášek do pečiva – 2 ½ lžičky,
- rum – 5 lžic,
- citronová šťáva – 2 lžíce,
- pomerančový džus – 2 lžíce,
- citronová kůra – 1 lžička,
- pomerančová kůra – 1 lžička.
Pracovní postup
Měkké máslo smíchejte s cukrem, dokud nebude nadýchané. Přidejte vejce a důkladně promíchejte. V misce smíchejte pšeničnou mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva. Snižte rychlost mixéru na minimum a pomalu přidávejte mouku. Poté přidejte rum, citronovou šťávu, pomerančový džus a promíchejte. Nakonec přidejte citronovou a pomerančovou kůru.
Dortovou formu o průměru 20-22 cm vymastěte máslem a vysypte krupicí (nebo vložte papír na pečení). Nalijte těsto do formy a dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte po dobu asi 50 minut, dokud nebude těsto hotové. To poznáte párátkovým testem. Troubu vypněte a nechte dort ještě 5 minut v uzavřené troubě. Potom dort vyndejte z trouby a po vychladnutí ho vytáhněte z formy. Jako ozdobu můžete zvolit práškový cukr nebo čokoládovou polevu.
Zdroj: https://www.yummly.com/recipes/lemon-rum-cake