Snídaně je základem dne, sladká kobliha ale patří mezi ty nejhorší varianty

Snídaně je základem a startem každého dne. Jednoznačně by se nikdy neměla vynechávat a zároveň by měla být dostatečně výživná a zdraví prospěšná. I přes toto obecné povědomí, o kterém ví každý z nás, mnoho lidí hledá každé ráno nějakou zkratku.

Možná za to může ranní shon a špatný time management nebo třeba lenost… Tak či tak výsledkem zůstává, že sem tam někteří z nás ráno nesnídají vůbec nebo sáhnou po koblize. Pokud se v tom vidíte, zpozorněte. Sladká kobliha patří mezi nejhorší možné snídaně. Víte proč?

Nesnídáte? Začněte!

Vynechat můžete během dne jakékoliv jídlo, ale snídani nikdy. Je to nejdůležitější pokrm dne, neboť dodává energii, zrychluje zpomalený metabolismus z noci, dodává tělu živiny nezbytné pro dobré zdraví. Pravidelná a vyvážená snídaně snižuje pravděpodobnost nadváhy a obezity.

Doporučený článek:  Celer si zaslouží čestné místo v jídelníčku. Podpoří trávení, imunitu a přirozeně hydratuje pokožku

Bez snídaně můžete pociťovat horší koncentraci, otupělost a únavu. Je to proto, že mozku chybí energie z cukrů, které potřebuje ke správnému fungování. Nejspíš se to jeví jako banální rozhodnutí, zda se nasnídat, nebo ne, ale doopravdy je to velice zásadní. Vynechání prvního jídla dne ovlivňuje duševní výkon, pozornost i paměť.

Zdroj obrázku: Freepik

Navíc zdravá snídaně dokáže snižovat riziko cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění. I přesto, že jste se v tuto chvíli rozhodli, že snídat budete, udělejte si čas na přípravu kvalitního pokrmu. Právě nedostatek času a shon vedou k tomu, že lidé sahají po těch nejjednodušších možnostech, a tedy i těch nezdravých. Mezi oblíbené „rychlosnídaně“ patří jednoznačně kobliha. A to je velká chyba!

Doporučený článek:  Hubnutí je se šálkem dobrého čaje příjemnější. Zelený i červený mají rozhodně co nabídnout

Kobliha není vyvážená snídaně

Potraviny s vysokým obsahem cukru, jako je například zmiňovaná kobliha, tělu sice energii dodají, ale jen krátkodobě. Navíc tento typ pokrmu vám dá pouhý cukr, nic víc. Občasná konzumace sladkého snídaňového pečiva nikomu neuškodí, ale na pravidelné bázi už by mohla. Příjem velkého množství cukru způsobuje ukládání tuku nejen na břiše, ale také v srdci a to je velice nebezpečné pro naše zdraví.

Rozhodně to není o tom, že byste si měli něco zakazovat a nadobro vyřadit koblihy ze svého jídelníčku. Je ale stěžejní zajistit rovnováhu a vyváženost na každém talíři. Pokud budete mít chuť sladké pečivo posnídat, myslete na to, abyste svému tělu poskytli i jiné živiny než pouhý cukr. Určitě by neměly chybět bílkoviny.

Zdroj: https://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/doughnuts-for-breakfast-a-healthy-option.html
.

Doporučené články