Vývar není vhodný pro pacienty s nemocnými játry a slinivkou

Vývar je jednou z nejoblíbenějších polévek a vyznačuje se jedinečnou a plnou chutí. Saháme po něm tehdy, když nám hrozí příznaky nachlazení. Jeho konzumaci ale nelze doporučit každému. Někteří lidé by se ho měli raději vyvarovat. Pro koho je zapovězený?

Nebezpečí jménem těžké kovy

Vývar z masa a čerstvé zeleniny je králem polévek. Léčíme s ním chřipku i kocovinu. Slouží jako vynikající podpora lidské imunity. Základem pro přípravu vývaru by ovšem měl být výběr čerstvých surovin, ideálně lokálního původu. Dobrá polévka musí být připravena pouze z čerstvé zeleniny a kvalitního masa. Před její přípravou stojí za to znát původ kostí, ze kterých bude vývar vyroben. Pokud obsahují těžké kovy, mohou tyto složky následně přejít do vývaru. Taková polévka zvýší množství toxinů, které velmi silně zatěžují tělo.

Doporučený článek:  Lišková polévka s bramborami k večeři či obědu
Zdroj obrázku: Freepik

Zvyšuje obsah histaminu

Kdo by vývar neměl konzumovat? Nedoporučuje se servírovat ho dětem mladším 7–8 měsíců. Také by se ho měli vyvarovat lidé, kteří mají nemocnou slinivku břišní, játra a žlučové cesty.

Ačkoliv se to na první pohled nezdá, kuřecí vývar může u některých lidí způsobit spoustu nepříjemných příznaků, od bolestí hlavy až po přetrvávající zácpu. Delší vaření polévky také zvyšuje obsah histaminu. Nesnášenlivost tohoto hormonu se může projevit bolestmi hlavy, svěděním kůže, vyrážkou, bolestmi břicha, průjmy a úzkostmi. Potom je nutné se vývarů vzdát. Intolerance histaminu bývá často spojena také s nerovnováhou střevních bakterií. Vývar je nevhodný také pro lidi trpící ledvinovými kameny.

Doporučený článek:  Pro dokonalý vývar je třeba dodržet poměr ingrediencí, délku vaření i dochucení

Jenom jednou týdně

S vývarem se to nesmí přehánět, protože důležitá je hlavně pestrá strava. Nejlepší je dopřát si vývar jednou týdně, například při příležitosti rodinného nedělního oběda, přitom je ale důležité vyhodit veškerou zeleninu, která se ve vývaru vařila. Můžete polévku doplnit nudlemi a čerstvou zeleninou.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-of-bone-broth
.

Doporučené články