Smažíte na pánvi řízky, rybu nebo cokoliv jiného? Po přípravě jídla vám určitě zbyde tuk. Každý si není vědom skutečnosti, že by olej po smažení neměl lít rovnou do dřezu nebo do odpadků. Co s ním tedy udělat? Existuje ekologický způsob, jak zpracovat olej po smažení.
Hrozí velké riziko
Většina lidí vylévá olej nebo jiný použitý tuk ze smažení přímo do kuchyňského dřezu. Ukazuje se ale, že je to velká chyba, která vás může přijít hodně draho. Co se může stát, když to uděláte? A existuje nějaký jiný, ekologičtější způsob, jak se zbavit tuku po smažení? Proč není dobré lít olej po smažení do dřezu? Nalitím oleje nebo jiného tuku po smažení do dřezu přispíváte ke zničení trubek, a někdy to může dokonce vést k jejich ucpání. Samozřejmě se řídíme pohodlím a úsporou času, ale vzhledem k charakteru drenážních a kanalizačních trubek vede vylévání kuchyňských tuků k tvorbě nebezpečných sedimentů, což může způsobit ucpání, popraskání a následně i zaplavení celého bytu.
Jak se ekologicky zbavit oleje po smažení?
Vyvstává tedy otázka, co dělat s olejem po smažení? Existuje několik způsobů, ale jeden z nich, který nedávno sdílel influencer z Velké Británie, je senzací internetu. Konkrétně ukázal, jak po smažení nasype jedlou sodu na zbývající olej, který ji absorbuje, a vytvoří se pevnější forma. Pak se tato hmota jednoduše shrne pryč dřevěnou špachtlí. S její pomocí se přenese na pečicí papír, sroluje do koule a vyhodí se. Celý tento proces se dá zvládnout za pouhých 12 sekund.
Ještě jeden mazaný trik
Stojí však za to přidat ještě jednu vychytávku k této výše popsané šikovné metodě, abyste ještě lépe zlikvidovali použitý olej smíchaný se sodou. Je to velmi jednoduché. Stačí dát pečicí papír s olejem do plastového sáčku a pak ho vyhodit do koše se směsným odpadem. Nijak tím nezatížíte životní prostředí.
Zdroj: https://choosesq.com/2020/05/20/what-happens-when-you-pour-oil-down-the-drain/