Není nad pořádnou misku poctivé domácí polévky! Třeba taková horká zelňačka dokáže zlepšit i ten nejchmurnější den a zahřeje vás i když venku zuří sněhová vánice. A i když z principu je zelná polévka v podstatě vegetariánským jídlem, pochutnají si na ni i ti, kteří milují maso. Tedy, pokud jde o mou úpravu se slaninou, kterou používám jen tehdy, když nemám doma dceru. Když doma je, slaninu nepoužiji a pochutná si i ona.
Populární zelí
Je nejenom snadno dostupné a levné, ale je také prospěšné. I proto by nemělo chybět na našich talířích. A poctivá zelňačka ukazuje, že i bez nějakých velkých kreací lze vytvořit chutné a originální jídlo.
Zelí (ať už bílé nebo červené) je výživná zelenina plná mnoha zdravotních benefitů. Některé z hlavních přínosů zelí zahrnují:
- Vysoký obsah vitamínů a minerálů: Zelí je bohaté na vitamíny K, C a B6 a také obsahuje značné množství manganu, draslíku a vitaminu B1.
- Antioxidanty: Zelí obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály, což může přispět k prevenci chronických onemocnění.
- Anti-zánětlivé vlastnosti: Zelí obsahuje mnoho látek, které mají protizánětlivý účinek, což může pomoci snižovat riziko mnoha chronických onemocnění.
- Podpora zažívání: Zelí je dobrým zdrojem vlákniny a probiotik, což může pomoci podpořit zdravé trávení a střevní mikroflóru.
- Prevence rakoviny: Některé studie naznačují, že zelí může mít antikarcinogenní vlastnosti, zejména díky sloučeninám zvaným glukosinoláty.
- Podpora srdečního zdraví: Díky vysokému obsahu vlákniny, antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem může zelí pomoci chránit srdce a cévy.
- Podpora zdraví kůže: Díky vysokému obsahu vitamínu C a dalším antioxidantům může zelí přispět k zdravější a zářivější pleti.
- Zlepšení imunity: Vysoký obsah vitamínu C může pomoci posílit imunitní systém a chránit tělo před infekcemi.
- Hubnutí: Zelí má nízký obsah kalorií a je bohaté na vlákninu, což může pomoci pocítit se plnějším a snížit příjem kalorií.
- Léčba a prevence žaludečních vředů: Zelí, zejména šťáva z zelí, byla tradičně používána k léčbě a prevenci žaludečních vředů.
Populární a jednoduchá polévka
Klasická zelňačka je zahušťovaná polévka s uzeným masem a zakysanou smetanou a na její výrobu je zapotřebí pořádná řádka surovin. Pokud vám tahle původní verze nesedí, anebo nemáte náladu na smažení cibulky, dělání jíšky a sáhodlouhé dochucování a domíchávání, zkuste tu podle našeho receptu. Je to klasický studentský recept!
Ingredience:
- Hlávkové zelí – ½ kg,
- cibule – 50 g,
- uzená slanina – 100 g,
- brambory – 2 až 4 ks,
- bujón – 2 kostky,
- bobkový list – 1 ks,
- česnek – 1 až 2 stroužky,
- voda – 2 litry,
- kmín – podle chuti,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti.
Návod na přípravu:
Oloupejte vrchní listy zelí, hlávku umyjte, nechte okapat a nakrájejte na tenké proužky a vhoďte je do velkého hrnce.
Očistěte také cibuli, kterou nasekejte najemno a přidejte ji do hrnce k zelí.
Slaninu nakrájejte na malé kostičky a i ty vhoďte do hrnce se zelím a cibulí a všechny tři přísady důkladně promíchejte.
Uvařte v konvici dva litry vody a spařte všechny přísady v hrnci. Pak ho postavte na kamna, přiklopte pokličku a na středním plameni přiveďte k varu a nechte bublat tak dlouho, dokud zelí nezměkne. Když je měkké, pokličku odklopte a nechte asi 4 minuty vařit nezakryté. Pak vraťte poklici zpátky na své místo a pokračujte ve vaření.
Brambory oloupejte, umyjte a nakrájejte na kostky požadované velikosti. Ty vhoďte do hrnce, přidejte podle chuti kmín, sůl a dvě kostky bujónu a vařte, dokud brambory nezměknou. Nakonec do polévky přidejte prolisovaný česnek a podle chuti případně znovu dosolte a dopepřete. Nechte ještě minutu probublat a podávejte posypanou sekaným koprem.
(Pokud chce a máte při ruce, můžete polévku ještě před podáváním zjemnit zakysanou nebo obyčejnou smetanou na vaření, která pokrm zjemní a provoní. Není to ale nijak nutné, velmi snadno se obejdete i bez toho.)
Zdroj: Autorský text, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cabbage, https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cabbage/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/284823