Vaření v myčce je novým hitem, který zkouší mnoho kuchařů po celém světě. Ve světě profesionální gastronomie tuto praktiku asi nenajdete, ale pro domácí přípravu jídla jde o skvělé zpestření. Jestli nechcete u vaření stát a potřebujete mít večeři rychle hotovou, zkuste tuto metodu. Podívejme se na pozitiva a negativa této zvláštní metody vaření.
Výhody
Obrovskou výhodou je jednoduchost vaření. Stačí, když potraviny ochutíte, zabalíte do alobalu nebo zavřete do těsnící krabičky a vložíte do myčky nádobí společně se špinavým nádobím. Do zásobníku vložte tabletu (nebo jiný prostředek) do myčky a zapněte. Dávejte si pozor, abyste nastavili dost vysokou teplotu, a to hlavně pro přípravu masa. Odborníci doporučují teplotu 75 stupňů.
Potom si již jídla nemusíte všímat, dokud myčka nedokončí svůj program. Velkou výhodou je také fakt, že tímto způsobem můžete připravit maso (kuřecí, hovězí i vepřové), ryby, zeleninu, těstoviny i rýži. Zvládnete tam proto připravit celé jídlo. Pro přílohy, zeleninu nebo ryby jen musíte zvolit nižší teplotu programu. Jinak si můžete užít snadnou přípravu večeře.
Nevýhody
Tato zvláštní metoda má mnoho příznivců, ale také mnoho odpůrců. Lidem samozřejmě přijde divné dávat do jedné myčky špinavé nádobí a syrové jídlo. Při nastavení příliš nízké teploty (pod 75 stupňů) se vám také může stát, že se maso zcela nepřipraví. Na to si musíte dávat velký pozor. V opačném případě se může stát, že si způsobíte vážné zdravotní problémy.
Další velkou nevýhodou je fakt, že vám myčka může potraviny naprosto zničit. Jakmile se poruší alobal nebo krabička bude špatně těsnit, musíte veškeré jídlo vyhodit. To je jedno z největších rizik, jaká u této metody existují. Jakmile se k jídlu dostane prostředek na nádobí, musíte všechno vyhodit. To se vám nemusí vyplatit, když budete připravovat maso.
Zdroj: https://enjoyfoodwine.com/how-to-cook-with-dishwasher-recipes-and-tricks/