Když mají některé potraviny nálepku super, okamžitě stojí majlant. Ale zdravá výživa nemusí udělat vítr v peněžence, stačí dobře vybírat lokální produkty, jejichž cena je přiměřená. K tomu se jedná o vitamínové bomby, které doplní potřebné látky do těla a pomohou od různých neduhů! O kterých potravinách je řeč? O pohance, ovesných vločkách, zelí, červené řepě nebo mrkvi!
Pohanka jako balzám pro střeva
Skvělý a levný zdroj vlákniny? Bezpochyby pohanka, která obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin, ale také vitamínů řady B. Kromě toho je bohatá na kyselinu listovou, proto by ji měly zařadit do svého jídelníčku těhotné ženy. Pohanková semínka jsou zásobárnou minerálů, jako jsou vápník, zinek, hořčík nebo železo. Pohanka je nadto přirozeně bezlepková a hodí se dokonce i pro diabetiky. A nejen, že dobře zasytí, pomůže i s očistou a peristaltikou střev a sníží špatný cholesterol v krvi.
Na snídani i do dezertů
Dalším výtečným zdrojem vlákniny jsou ovesné vločky, které podporují chod střev. K tomu obsahují vitamíny C, E a skupiny B, nenasycené mastné kyseliny, důležité prvky, jako jsou vápník, železo, hořčík, zinek, draslík a měď. Ovesné vločky harmonizují obsah cholesterolu v krvi a pomáhají předcházet ateroskleróze. Skvěle se hodí k snídani a do rozličných dezertů včetně lívanců.
Pro posílení imunity a štíhlou linii
Na všechny způsoby a vždy plné zdraví. Zelí lze vařit, nakládat, dusit i jíst syrové, má antibakteriální a antiseptické účinky. Obsahuje vitamíny C i E, kyselinu listovou, minerály i rutin, který odbourává volné radikály. Zelí je balzámem pro střeva, játra, ale popere se i s vředy. Je nízkokalorické a ideální pro hubnutí.
Vitamínová bomba, která posílí paměť
Červená řepa je skvělým zdrojem vitamínů A, C, E, K, řady B i minerálních látek včetně železa, draslíku, hořčíku nebo fosforu. Obsahuje antioxidanty, které příznivě působí na imunitu a oběhovou soustavu. Řepa je vhodná při chudokrevnosti, podporuje také činnost mozku a zlepšuje paměť. Kilo červené řepy stojí k tomu do 20 korun. Hodí se do polévek, salátů, pomazánek i do dezertů.
Mrkev jako zdroj vitamínu A
Další zelenina, kterou lze i při rostoucích cenách koupit za 20 korun za kilo, je mrkev. Je bohatá na antioxidanty, takzvané karotenoidy, vitamíny A, K, C a skupiny B a také na minerální a stopové prvky. Kromě toho obsahuje kyselinu listovou, inositol a pektin pro dokonalé fungování střev. Jíst by ji pravidelně měli také všichni pracující u počítače, protože vitamín A je balzámem pro oči.
Zdroj: https://www.eatthis.com/healthiest-cheap-food-in-america/