Kokosový olej je považován za zdravou superpotravinu. Používá se na vlasy, pokožku, nehty, ale i jako olej na smažení nebo potravinový doplněk. Nasycené mastné kyseliny v něm obsažené mají prokazatelné účinky na zdraví, antibakteriální a hydratační vlastnosti a je vhodnou součástí jídelníčku diabetiků. Tento olej pomáhá předcházet srdečním onemocněním, a dokonce zmírňuje příznaky Alzheimerovy choroby.
Volte nerafinovaný olej
Kokosový olej se získává lisováním. Rafinovaný olej prošel při výrobě tepelným zpracováním, a proto je chudší o mnoho cenných antioxidantů, je bezbarvý a bez vůně. Nerafinovaný olej vzniká lisováním výhradně čerstvé kokosové dužiny, má kokosovou vůni i chuť a je bohatší na živiny. Kouřový bod oleje je 175 °C, a proto je vhodný i na smažení.
Obsažená kyselina laurová má schopnost ničit membrány mikroorganismů, čímž bojuje proti mnohým nebezpečným bakteriím, plísním a prvokům. Doporučuje se lidem, kteří bojují s trávicími problémy a atopickou dermatitidou. Ačkoliv má kokosový olej vysoký obsah nasycených mastných kyselin, zvyšuje produkci zdravého cholesterolu a naopak snižuje škodlivý LDL cholesterol.
Proti osteoporóze i hormonální nerovnováze
Kokosový olej zlepšuje vstřebávání vitamínů a minerálů z trávicího systému. Také pomáhá eliminovat volné radikály, které jsou jednou z příčin osteoporózy. Navíc zvyšuje vstřebávání vápníku. Nasycené mastné kyseliny v něm obsažené regulují hormonální rovnováhu a sekreci estrogenu, takže jsou vhodné jako doplněk stravy pro ženy v období menopauzy.
Díky mastným kyselinám zvyšuje olej citlivost buněk těla na inzulín a ulevuje slinivce. Také zabraňuje inzulínové rezistenci. V neposlední řadě se kokosový olej používá k léčbě kožních onemocnění, jako je lupénka, atopická dermatitida, vředy a lupy. Snižuje zánět kůže a má hydratační vlastnosti. Používá se také při všech typech plísňových a bakteriálních infekcí.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/coconut-oil-good-for-you