Pšeničné maso je alternativou nejen pro vegany. Je plné bílkovin a vitamínů

Pro vegany je jistě seitan známé slovo, ale pro všechny ostatní to bude pravděpodobně velká záhada. Tuto hmotu můžete ochutit podle svých preferencí a získat díky tomu skvělý zdroj bílkovin do svého jídelníčku. Lidé se často ptají, jestli je tato látka zdravá a co to vůbec je. Na obě otázky vám dnes přinášíme odpověď.

Co to přesně je?

Seitan se jinak nazývá také pšeničné maso. Jedná se o rostlinnou náhražku masa, kterou si zamilovalo mnoho vegetariánů a veganů. Vyrábí se z pšeničného glutenu a jeho základní bílkovinou je pšenice. Tato látka má ve výsledku poměrně tuhou a žvýkavou strukturu, která se hodně podobá masu. Jakmile ji ochutíte jako maso, nepoznáte rozdíl. Jestli máte alergii na lepek, tato hmota pro vás nebude mít dobrý efekt, protože se prakticky jedná o čistý lepek.

Doporučený článek:  Yerba maté dokáže nahradit kávu. Tělu dodá energii, je plné vitamínů a antioxidantů
Zdroj obrázku: Freepik

Zdravotní přínosy seitanu

Seitan je nejen úžasnou alternativou pro vegetariány a vegany, ale také má mnoho zdravotních benefitů. V první řadě obsahuje hodně bílkovin. Bílkoviny jsou přitom velmi důležité pro opravu tkání v těle, takže nesmíte jejich konzumaci podceňovat. Zároveň má tato hmota nízký obsah tuku, takže je ideální pro jedince, kteří se snaží trochu zhubnout a dostat se znovu do formy. Při cvičení se vám bude seitan hodit, protože s ním budete rychle spalovat tuky.

Doporučený článek:  Veganské alternativy ke klasickému sýru jsou chutné a univerzální

Látka plná minerálů a chuti

Výživové hodnoty seitanu jsou velmi dobré, a proto se řadí mezi zdravé potraviny. Obsahuje vyšší hodnoty minerálů, jako je železo, vápník, vitamín B12 a mnoho dalších. Velkou výhodou je také fakt, že ho můžete velmi jednoduše zpracovat v kuchyni. Seitan lze koupit jako prášek, spojit ho s vodou a potom ochutit podle své chuti. Používat ho můžete na vaření, pečení i smažení. Vyzkoušejte tuto zajímavou látku na vlastní kůži a sami uvidíte, jestli vám dokáže v kuchyni nahradit maso alespoň v některých pokrmech.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/seitan
.

Doporučené články