Neuvěřitelně jemný maďarský jablečný koláč s ořechy

Maďarský jablečný koláč s ořechy je křupavý, šťavnatý a velmi jemný zároveň. To je ideální kombinací, když si chcete užít tradiční dezert trochu jiným způsobem. Jablečné koláče jsou v Čechách velmi oblíbené a klasický štrůdl každý z nás již někdy jedl. Dnes se podíváme na trochu jiný recept na tento dezert, který patří v naší zemi k nejoblíbenějším ze všech.

Co budete potřebovat?

Dnešní recept vám zabere asi 60 minut a pohostit můžete až šest lidí. Dezert má dvě části: těsto a náplň. To není žádným překvapením. Stejně tak vás zajisté nepřekvapí ani ingredience, které budete potřebovat na jeho výrobu. Chcete-li potěšit svou rodinu i návštěvy, vyzkoušejte maďarskou variantu klasického ovocného dezertu. Na výrobu těsta budete potřebovat:

  • 400 g pšeničné mouky,
  • 200 g studeného másla,
  • 180 g cukru,
  • špetka soli,
  • 1 ks vejce,
  • ½ polévkové lžíce studené vody.
Doporučený článek:  Jak na domácí džemy a marmelády krok za krokem

Na náplň si připravte:

  • 1 kg jablek,
  • 3 lžičky skořice,
  • 1 hrnek mléka,
  • 1 balíček krémového pudinku,
  • 2 ks vejce,
  • 125 g cukru,
  • ¾ hrnku lískových ořechů.

Způsob přípravy

Mouku dejte do mísy a přidejte cukr, špetku soli a studené kostičky másla. Vše promíchejte a přidejte vejce, vodu a ručně vypracujte těsto. Použít můžete i robota. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte jej na hodinu do lednice. Mezitím můžete oloupat jablka a nakrájet je na plátky. Ořechy rozmixujte nebo nasekejte najemno. Do mléka dejte pudink, cukr a vejce. Důkladně promíchejte.

Doporučený článek:  Švestkový kompot přijde k chuti a zajistí přísun vitamínů i v zimě

Těsto vyndejte z lednice. Odkrojte 1/3 těsta a zbytek vyválejte na tenký plát. Položte ho do vymazané formy (26×31 cm). Těsto pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu asi 15 minut. Upečené těsto posypejte nasekanými ořechy, rozložte jablka, posypejte je skořicí a zalijte připraveným vaječným pudinkem. Ze zbývajícího těsta udělejte mřížku. Těsto vložte zpět do trouby na 180 stupňů a pečte asi 50 až 60 minut. Po vyjmutí nechte dezert vychladnout a můžete podávat.

Zdroj: https://www.recipesfromeurope.com/hungarian-apple-pie/
.

Doporučené články