Maďarský jablečný koláč s ořechy je křupavý, šťavnatý a velmi jemný zároveň. To je ideální kombinací, když si chcete užít tradiční dezert trochu jiným způsobem. Jablečné koláče jsou v Čechách velmi oblíbené a klasický štrůdl každý z nás již někdy jedl. Dnes se podíváme na trochu jiný recept na tento dezert, který patří v naší zemi k nejoblíbenějším ze všech.
Co budete potřebovat?
Dnešní recept vám zabere asi 60 minut a pohostit můžete až šest lidí. Dezert má dvě části: těsto a náplň. To není žádným překvapením. Stejně tak vás zajisté nepřekvapí ani ingredience, které budete potřebovat na jeho výrobu. Chcete-li potěšit svou rodinu i návštěvy, vyzkoušejte maďarskou variantu klasického ovocného dezertu. Na výrobu těsta budete potřebovat:
- 400 g pšeničné mouky,
- 200 g studeného másla,
- 180 g cukru,
- špetka soli,
- 1 ks vejce,
- ½ polévkové lžíce studené vody.
Na náplň si připravte:
- 1 kg jablek,
- 3 lžičky skořice,
- 1 hrnek mléka,
- 1 balíček krémového pudinku,
- 2 ks vejce,
- 125 g cukru,
- ¾ hrnku lískových ořechů.
Způsob přípravy
Mouku dejte do mísy a přidejte cukr, špetku soli a studené kostičky másla. Vše promíchejte a přidejte vejce, vodu a ručně vypracujte těsto. Použít můžete i robota. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte jej na hodinu do lednice. Mezitím můžete oloupat jablka a nakrájet je na plátky. Ořechy rozmixujte nebo nasekejte najemno. Do mléka dejte pudink, cukr a vejce. Důkladně promíchejte.
Těsto vyndejte z lednice. Odkrojte 1/3 těsta a zbytek vyválejte na tenký plát. Položte ho do vymazané formy (26×31 cm). Těsto pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu asi 15 minut. Upečené těsto posypejte nasekanými ořechy, rozložte jablka, posypejte je skořicí a zalijte připraveným vaječným pudinkem. Ze zbývajícího těsta udělejte mřížku. Těsto vložte zpět do trouby na 180 stupňů a pečte asi 50 až 60 minut. Po vyjmutí nechte dezert vychladnout a můžete podávat.
Zdroj: https://www.recipesfromeurope.com/hungarian-apple-pie/