Fánky jsou jedním z nejcharakterističtějších sladkých občerstvení během karnevalu. Sluší na stole hned vedle koblih a potěší všechny chuťové pohárky. Recept Magdy Gesslerové na fánky způsobí, že vaše koláčky budou křehké jako nikdy předtím.
Karnevalové pokušení
Tradičně se v tomto období konzumuje nekonečné množství sladkostí, kdy se nepočítají kalorie. Nejčastěji se dostaneme do kontaktu s koblihami nebo fánkami. Podle legendy bylo toto sladké pečivo vytvořeno náhodou. Mladý nezkušený cukrář omylem hodil úzký pás koblihy do horkého oleje. Po smažení se ukázalo, že těsto se skvěle připravilo.
Dnes jíme fánky během karnevalu a ani zelený čtvrtek se bez nich neobejde. Těsto obsahuje žloutky, tuk a cukr. Podle tradičního receptu by mělo být hotové těsto lehké a chrupavé. Tento proces však lze přehlédnout a ušetřit si práci. Stačí vyměnit válec za předmět, který je v každé kuchyni.
Recept na fánky
Fánky podle tohoto receptu vám budou doslova tát v ústech. Budete potřebovat 600 g pšeničné mouky, 2 polévkové lžíce sádla, 15 žloutků, 200 g cukru, 6 polévkových lžic krému, 1 lžíci araku, 500 g sádla na smažení, 100 g moučkového cukru a vanilku. Postup je následující.
Mícháme dvě polévkové lžíce sádla, dokud nejsou krémové. Potom přidáme 15 žloutků, dále cukr, alkohol, smetanu a mouku. Vypracujeme hladké a flexibilní těsto. Vyválíme velmi tence a lehce plníme moukou. Nakrájíme na proužky, rozřízneme uvnitř a protáhneme. Zahříváme sádlo v široké pánvi. Chcete-li zkontrolovat, zda tuk již dosáhl správné teploty, jednoduše do něj hoďte kousek těsta. Pokud se okamžitě dostane na povrch, znamená to, že je připravený ke smažení. Smažíme do zlatova. Necháme fánky na papírové utěrce odkapat od přebytečného tuku a poté je posypeme cukrem nebo vanilkovým práškem.
Zdroj: https://kukmi.pl/recipe/faworki-z-karpia-jak-u-magdy-gessler/