Vaření v myčce budí kontroverze, fanoušci na jeho výhody ale nedají dopustit

Myčka je neocenitelný přístroj v mnoha moderních domácnostech. Pokud i vy ji v kuchyni máte, nejspíš ji využíváte téměř každý den k mytí talířů, hrnců a příborů, zkrátka jakéhokoliv nádobí. Nejspíš by vás ani nenapadlo, že myčku je možné použít i k přípravě pokrmů. Jakkoliv se to může zdát absurdní, vaření v myčce má ve skutečnosti smysl.

Na vaření v myčce přišla kuchařka z Itálie

Svět o vaření v myčce poprvé slyšel díky italské kuchařce Lise Casalové. Tato žena přišla s nápadem, jak zajímavým způsobem využít myčku, když si chtěla ohřát večeři a v myčce bylo dost místa. Vložila jídlo do vzduchotěsné nádoby a umístila do myčky. Následně spustila mycí program. Jelikož byl experiment úspěšný, snažila se ho zdokonalovat a vařit v myčce různá jídla. Výsledkem zdánlivě bláznivého nápadu bylo dokonce vydání kuchařky.

Doporučený článek:  Hotové jídlo ve sklenici je ideální na výlet i do práce. Nachystat můžete celé menu

Zajímavé je, že tento způsob přípravy jídel se ujal po celém světě. A co víc, vaření v myčce si pochvalují i profesionální kuchaři. Ukazuje se, že efekt vaření některých pokrmů v myčce je velmi podobný tzv. sous-vide, tedy vaření ve vakuu. Jedná se o způsob vaření potravin, kdy zůstanou potraviny zatavené v plastovém sáčku a poté se vloží do vodní nebo parní lázně.

Zdroj obrázku: Freepik

Co a jak můžeme v myčce vařit?

Vaření v myčce chce ale trochu cviku. Ne všechny potraviny jsou k takové úpravě vhodné. Hlavním určujícím faktorem je maximální teplota, kterou může přístroj vyvinout. Vaření tvrdé zeleniny, jako jsou brambory a řepa, se tedy rozhodně nedoporučuje. Stejně tak v myčce nelze uvařit červené maso. Naopak libové maso a měkkou zeleninu či ovoce můžeme bez obav vařit během umývání nádobí.

Doporučený článek:  Veganské alternativy ke klasickému sýru jsou chutné a univerzální

Potraviny, které chceme vařit v myčce, by měly být uzavřené ve speciálních fóliových sáčcích nebo ve sklenicích. Poté je můžete vložit do myčky a spustit příslušný program. Zastánci tohoto vaření si pochvalují zejména fakt, že i přes delší čekací dobu jsou jejich účty za energii nižší. Někteří výrobci myček ovšem zařízení k vaření používat nedoporučují.

Zdroj: https://ecocucinaen.wordpress.com/cooking-in-the-dishwasher/
.

Doporučené články