Topinambur dodá jídlu netradiční chuť, může být zajímavou alternativou brambor

Jejich název může někomu znít exoticky a jejich chuť je velmi specifická, podobá se artyčokům a ořechům. Zcela neznámá verze brambor se v posledních letech stále více dostává do povědomí. Jejich nutriční hodnoty jsou velmi vysoké a dokážou být pro naše tělo velmi prospěšné.

Odkud topinambur pochází

Topinambur se často pojí s běžnou slunečnicí a často jej najdeme i pod názvem jeruzalémský artyčok. Pochází však ze Severní Ameriky. Indiáni pěstovali topinambur už dávno předtím, než Kolumbus objevil Ameriku. V Evropě se topinambur pěstuje od 18. století.

Doporučený článek:  Lukáš: Když to naši zemědělci neumí nabídnout levně, ať pěstují něco jiného. Já sáhnu po zahraniční alternativě

Topinambury s charakteristickými, nepravidelnými tvary se mohou podobat velkému zázvorovému oddenku. Tato jedinečná rostlina obsahuje vlastnosti mnoha dalších. Obvykle se považuje za alternativu k bramborám, krupici nebo rýži a chutná neobvykle. Snoubí v sobě tóny sladkosti, artyčoků a ořechů. Topinambur může být skvělým doplňkem různých jídel, nejčastěji podávaných bez tepelné úpravy.

Zdroj obrázku: Freepik

Topinambur v kuchyni

Výživná šťáva se může připravit ze šťavnatých hlíz topinamburu. Nejlepší je konzumovat ji před jídlem, pak zlepší metabolismus, zejména uhlohydrátů, a podpoří trávení. Stojí za to vědět, že se prodávají koncentráty probiotických nápojů s topinamburem – je to skvělý způsob, jak posílit nebo regenerovat střevní mikroflóru.

Doporučený článek:  Veganství je stále populárnější. Přináší výhody pro zdraví i přírodu

Jednou z nejoblíbenějších možností použití topinamburu je vařená verze zeleniny, která se stane zdravější náhradou brambor. Stojí za to přidat jej do salátů, může se smažit, ačkoli je to nejméně prospěšná možnost pro zdraví. Hranolky z topinamburu mají mnoho příznivců, ale nezapomeňte, že tento způsob tepelného zpracování jasně zvyšuje kalorický obsah produktu a je určitě obtížnější ho strávit.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/glossary/jerusalem-artichoke-glossary
.

Doporučené články