Chléb vydrží déle čerstvý díky správnému skladování

Život bez chleba? Málokdo si jej dokáže představit, protože chléb patří mezi nejpopulárnější druhy pečiva a konzumuje se takřka každodenně. Musí se pravidelně kupovat, protože už druhý nebo další den nechutná dobře, může být tužší, nebo dokonce ztvrdnout. Většina z nás má raději čerstvý, jak tedy situaci vyřešit a neplýtvat jídlem? Existuje naštěstí několik triků, které vrátí chlebu jeho čerstvost.

Historie chleba

Tento druh pečiva není rozhodně žádnou moderní gastronomickou novinkou, byť pekárny v dnešním slova smyslu dříve neexistovaly. Chléb se pekl už před 14 tisíci lety, kdy si lovci a sběrači pekli placky, které se podobaly arabskému chlebu. Ve starověkém Egyptě se pak pekl chleba již kváskový a bochníky připomínaly vzhledem ty, se kterými se běžně setkáváme. Není divu, že se chlebu říká boží dar, denně se jej v Česku upeče asi milion bochníků, přičemž nejoblíbenější typ je pšenično-žitná Šumava.

Doporučený článek:  Okurka zatočí s mravenci v interiéru, důležitá je především prevence
Zdroj obrázku: Freepik

Čerstvý chutná nejlépe

Plátky starého chleba doma zůstávají, všichni členové rodiny totiž raději sáhnou po čerstvém. Jenže ne vždy se dojí celý bochník, jak tedy prodloužit jeho čerstvost? Možností, jak jej uchovat dlouho čerstvý, je několik. Nejsnazší je umístit chléb do igelitového sáčku, do kterého se přidá několik stonků celeru nebo půlka jablka. Sáček se uzavře a umístí do chladničky přes noc, ráno bude chutnat jako právě zakoupený. Tento způsob se může uplatnit i na rohlíky nebo jiné typy pečiva.

Doporučený článek:  Květáku se rozhodně vyplatí dát šanci. Díky jednoduchému triku se zbavíte zápachu během vaření

Topinky nebo smaženky

Jak ještě prodloužit čerstvost chleba? Plátky několik dní starého chleba se mohou nahřát nad párou. Do hrnce se nalije voda a přivede k varu a chléb se umístí do napařovače nebo do sítka a umístí nad unikající páru z hrnce. Pečivo se může také potřít vodou a osmahnout na pánvi na nízkou teplotu asi po dobu dvou až tří minut pod pokličkou. Může se též zabalit do alobalu a vložit na deset minut do předehřáté trouby na 150 stupňů Celsia. Neméně oblíbeným způsobem je zabalit pečivo do namočených papírových utěrek a nahřát v mikrovlnné troubě. Vždy se navíc naskýtá příležitost připravit rodině k večeři topinky nebo smaženky.

Zdroj: https://www.insider.com/guides/kitchen/how-to-store-bread
.

Doporučené články