Do Chorvatska míří tradičně zástupy Čechů, Slováků nebo Poláků. Láká je křišťálově čisté moře. A nejen osvěžující voda, ale také krásné pláže nebo možnosti ubytování, k tomu do této jižní země autem dojede úplně každý. Mezi nejoblíbenější letoviska patří Crikvenica v kvarnerském regionu jižně od Rijeky. Jaké dobroty vyzkoušet při procházkách tímto letoviskem, které se pyšní bohatou rybářskou tradicí? Seznam potěší milovníky ryb i ty, co tento druh masa nejedí.
Modré ryby
Crikvenická riviéra osloví všechny, co nedají na ryby a mořské plody dopustit. Nejúžasnější delikatesy se najdou v restauracích v městečku Dramalj, které má bohatou rybářskou tradici. V celé oblasti jsou vyhlášené „modré ryby“ (plava riba), jako jsou sardinky, makrela, tuňák, mečoun nebo sleď. V různých úpravách nechybí tyto druhy v žádné denní nabídce.
Knedlíky či těstoviny s lanýži
Chorvatská Crikvenica je též známá svými lanýži, které se připravují nejčastěji s bramborovými knedlíky, případně s těstovinami. Jedinečnost těchto receptů se skrývá v použití ingrediencí, mezi nimiž nechybí smetana, máslo, olivový olej a tvrdý zrající sýr spolu s čerstvými bylinkami.
Dort Frankopan
Mezi tradiční dezerty, které rozhodně musíte ochutnat při cestě do této oblasti Chorvatska, patří dort zvaný Frankopan, který se servíruje v hotelu International v Crikvenici. Připravuje se podle receptu z kuchařky ze 17. století a snoubí se v něm chuť mandlí, rozinek, citronové kůry, skořice a listového těsta upečeného do zlatova. Vrstvy se prokládají jemným krémem.
Dýňová zmrzlina
Vanilková, čokoládová, citronová nebo jahodová, tyto příchutě tradiční zmrzliny zná každý. Ale dýňovou? Tento druh servírují pouze v hotelu Marina v Crikvenici a podle znalců je tato zmrzlina jedinečná spolu s dýňovou polevou. Takto připravený pohár je rozhodně velkou konkurencí dortu Frankopan!
Zdroj: https://www.roughguides.com/croatia/eating-drinking/