Asafoetida nahradí česnek nebo cibuli a vynikne v orientální kuchyni

Toto koření chutí i vůní připomíná česnek a cibuli a má původ v indické kuchyni. V Asii se používá mimo jiné k léčebným účelům. Asafoetida je velmi aromatické a zdravé koření. Lidstvu je známá již z dob starého Říma. Získává se z rostliny, která roste na písečných a kamenitých pouštích Indie, Íránu a Afghánistánu. Je podobná fenyklu, kvete v dubnu a květnu. Velké oblibě se obecně ještě netěší, ale v exotické kuchyni se s ní můžeme setkat běžně.

V zemích, kde se vyskytuje přirozeně, se používá k léčebným účelům. Pomáhá při žloutence, vodnatosti, onemocněních žaludku a respiračních onemocněních. Je přírodním lékem na vysoký tlak, má antikoagulační a antivirové vlastnosti. Pomáhá také proti křečím.

Doporučený článek:  Česnek prospěje tělu nejlépe syrový. Zápachu z úst zbaví káva nebo petržel

Jak voní a chutná

Hovorové výrazy nejsou moc lákavé pro její konzumaci. V angličtině se jí říká „stinking gum“ neboli smradlavá guma. Je tomu tak z důvodu, že asafoetida má velmi intenzivní vůni, která se podobá starému česneku nebo cibuli. Syrová je pak poněkud hořká. Tyto nepříjemné vlastnosti zmizí, když je podrobena působení tepla. Samotnému pokrmu neuškodí, naopak získá díky ní mnohem lepší a výraznější chuť.

Někteří považují asafoetidu za náhražku cibule nebo česneku. Často ji používají lidé, kteří mají problém s konzumací cibule a česneku.

Doporučený článek:  Pití čaje může vést k rakovině. Při konzumaci je důležité dodržet zásadní pravidlo
Zdroj obrázku: Freepik

Jak ji správně používat?

Ve formě prášku je možné asafoetidu sehnat v obchodech s orientálními potravinami, jak v kamenných obchodech, tak online. Často bývá složkou směsí koření, jakou je například masala.

Doporučuje se používat v malých množstvích. Pokud ji zkoušíte poprvé, měli byste začít jen špetkou. Vzhledem k tomu, že pomáhá s plynatostí a usnadňuje trávení, hodí se jako příloha k těžkým masitým pokrmům. Je možné ji použít i při přípravě luštěnin. Výborně také rozšíří spektrum chutí polévek, těstovin nebo třeba pokrmů z ryb.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5506628/, https://www.healthline.com/nutrition/asafoetida-benefits, https://food.ndtv.com/food-drinks/10-amazing-health-benefits-of-asafoetida-we-should-all-know-about-1825666, https://www.zestandzing.com/blogs/7spices/how-to-use-asafoetida-recipes
.

Doporučené články