Úsporné recepty, na kterých si pochutná celá rodina

V dnešní době, kdy jsou rodinné rozpočty stále více napjaté, je šetření peněz v kuchyni důležitější než kdy předtím. Naštěstí to nemusí znamenat omezení na chuti a kvalitě jídla. Níže naleznete recepty, které jsou jak chutné, tak cenově dostupné, ideální pro „šetrné hospodyně“.

Základní kuřecí vývar

Ingredience:

  • Kuřecí kosti nebo křidélka
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonku celeru
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Vložte kuřecí kosti nebo křidélka do velkého hrnce a zalijte vodou.
  2. Přidejte hrubě nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
  3. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte pomalu vařit alespoň 2 hodiny.
  4. Proceďte a použijte jako základ pro polévky nebo omáčky.
Doporučený článek:  Seitan zachutná nejen veganům. V tradičních receptech i orientální kuchyni snadno nahradí masové kousky

Bramborové placky

Ingredience:

  • 4 velké brambory
  • 2 lžíce mouky
  • 1 vejce
  • Sůl a pepř
  • Olej pro smažení

Postup:

  1. Oloupejte a nastrouhejte brambory, vymačkejte z nich přebytečnou vodu.
  2. Přidejte mouku, vejce, sůl a pepř a dobře promíchejte.
  3. Vytvarujte placky a smažte na oleji dozlatova z obou stran.

Pasta e fagioli (Těstoviny s fazolemi)

Ingredience:

  • 1 plechovka rajčat ve vlastní šťávě
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200g těstovin
  • Sůl, pepř a italské bylinky

Postup:

  1. Na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Přidejte rajčata, fazole a bylinky.
  3. Vařte 10 minut, poté přidejte těstoviny a vařte dle návodu.
  4. Podávejte s čerstvým pečivem.
Doporučený článek:  Domácí chléb z podmáslí je vláčný, nadýchaný a rychle hotový
Zdroj obrázku: Freepik

Čočková polévka

Ingredience:

  • 1 šálek čočky
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stonky celeru
  • 2 lžíce oleje
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
  2. Přidejte čočku a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem.
  3. Vařte do změknutí čočky, asi 30 minut.
  4. Ochutnejte solí a pepřem a podávejte.

Rýžový pudink

Ingredience:

  • 1 šálek rýže
  • 4 šálky mléka
  • 1/4 šálku cukru
  • Špetka soli
  • Vanilkový extrakt nebo skořice

Postup:

  1. V malém hrnci smíchejte rýži, mléko, cukr a sůl.
  2. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte, dokud rýže nezměkne a směs se nezahustí.
  3. Přidejte vanilkový extrakt nebo skořici pro chuť.
  4. Nechte vychladnout a podávejte chlazený.
Doporučený článek:  Pomalé pokrmy, které zasytí a zahřejí v sychravých dnech

Tyto recepty nejenže jsou chutné a jednoduché na přípravu, ale také jsou šetrné k peněžence a mohou být přizpůsobeny podle toho, co je zrovna v sezóně nebo co máte po ruce doma. S těmito recepty můžete vytvořit lahodná a vydatná jídla bez zbytečných výdajů, což je ideální pro každého, kdo se snaží hospodařit s rozpočtem.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/cheap-eat-recipes
.

Doporučené články