Tyto potraviny do mrazáku nepatří

Pryč jsou doby, kdy jsme všechny potraviny, které neměly dlouhou trvanlivost, spotřebovali ihned. S vynálezem ledničky a mrazáku kupujeme potraviny, které poté zamrazíme, aby nám déle vydržely. Celkově existuje více způsobů prodloužení trvanlivosti. Mezi ně patří sušení, sterilizace nebo právě zmrazení. Mrazení patří mezi velice oblíbené způsoby uchování potravin, ale není vhodné pro všechny potraviny. Některé potraviny zmrazením ztratí chuť, u jiných se změní struktura nebo dojde ke ztrátě výživových hodnot. Jaké potraviny byste neměli v žádném případě zamrazovat?

Doporučený článek:  6 produktů, které ubližují játrům: na seznamu nechybí alkohol ani běžné léky

Nikdy nezamrazujte potraviny znova

Základní pravidlo zamrazování spočívá v tom, že byste neměli v žádném případě zamrazovat potraviny, které jste již jednou rozmrazili. Při rozmrazení se mohou na potravinách objevovat patogeny. Opakovaným zamrazením tyto patogeny v potravinách zůstanou a mohou ohrožovat lidské zdraví. Krom toho samotná struktura, chuť i výživové hodnoty budou narušeny.

Zdroj obrázku: Freepik

Mléčné produkty

Mléčné produkty jsou velmi oblíbené mezi lidmi. Co se týče zmrazení, ne všechny se doporučuje mrazit. Zmrazit tak můžete například máslo, ideálně menší velikosti, nebo smetanu s vyšším obsahem tuku. Odborníci doporučují smetanu před zmrazením pořádně vyšlehat. Smetanu uchovávejte v mrazáku maximálně tři měsíce. Zapomeňte na zmrazení měkkých a čerstvých sýrů. Vyhněte se také jogurtům. U těchto potravin dochází při zmrazení ke změně struktury a výrazně se snižují nutriční hodnoty i chuť.

Doporučený článek:  Třídit odpad mnoho lidí odmítá. Důvodů mají několik

Potraviny s vyšším obsahem vody

Nemá cenu zamrazovat potraviny s vyšším obsahem vody. Nejde o riziko pro lidské zdraví, ale změní se výživové hodnoty a chuť. Mezi tyto potraviny patří ovocné šťávy, zelenina nebo ovoce s vyšším obsahem vody. Řeč je tedy o okurkách, rajčatech a melounech. Platí to i pro citrusové plody.

Rozhodně se vyvarujte mrazení cibule, česneku nebo brambor. Proces zmrazení způsobí jejich zčernání a zhořknutí.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/1538121/foods-that-should-never-be-frozen
.

Doporučené články