Jak bezpečně poznáte čerstvé ryby při nákupu v obchodě?

Vánoce jsou za rohem a nákup ryb je nyní častější než kdykoli během roku. Čerstvé ryby chutnají skvěle a jistě si je vychutnáte nejen na svátečním stole. Ať už spoléháte na tradičního kapra nebo chcete vyzkoušet něco více netradičního. Vždy musíte vědět, jak správně nakupovat ryby, abyste získali skutečnou čerstvost a kvalitu. Tyto znalosti se vám budou hodit bez ohledu na to, kdy si budete chtít ryby vychutnat. Vše přitom můžete poznat podle vzhledu.

Spolehněte se na svůj nos a podívejte se rybě do očí

Lidé, kteří nemají rádi ryby, si často stěžují na charakteristický rybí zápach. Důležité je vědět, že čerstvé ryby nemají žádný intenzivní zápach. Měli byste cítit pouze slabou mořskou vůni. S takovým produktem budete mít vždy velký úspěch v kuchyni. Pokud ryba skutečně zapáchá, rozhodně si ji nekupujte, protože pravděpodobně nebude vůbec čerstvá. Nebude vám chutnat a ještě můžete mít zažívací problémy.

Další způsob, jak poznat čerstvou rybu zaručeně znáte. Jedná se o jeden z prvních kroků, které byste měli udělat v obchodě při výběru ryb. Pokud jsou rybí oči zakalené a zapadlé, nechte rybu na pultu. Čerstvé ryby mají vždy vypouklé a lesklé oči s jasně rozeznatelnými zorničkami. Tímto způsobem můžete velmi rychle a snadno určit, jestli se vám nákup vyplatí nebo ne.

Barva žáber je velmi důležitá

Říká se, že ryby nemají žádný hlas, ale vzhled jejich žáber nám může hodně říci o jejich zdraví a stáří. Žábry by měly mít výraznou barvu. Fialová, červená, světle nebo tmavě růžová jsou naprosto v pořádku. Záleží na druhu ryby. Dávejte také pozor, jestli přilnou ke kůži. Vybledlé zbarvení nebo tmavé skvrny ukazují, že byla ryba v obchodě již příliš dlouho a neměli byste ji kupovat. Pokud jsou žábry vyříznuté, rovnou jděte do jiného obchodu. Tyto faktory vám velmi jednoduše řeknou, jestli je ryba skutečně čerstvá. Nejlepší je kupovat živé ryby, což se dělá hodně o Vánocích. Můžete se o to snažit během celého roku.

Zdroj: https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/selecting-and-serving-fresh-and-frozen-seafood-safely
.

Doporučené články