Tvaroh dodá mnoho bílkovin a vitamínů, upravit jde na různé způsoby

Dost lidí má tvaroh vždy v lednici. Je to dobře, protože jde o velmi zdravou potravinu. Má více bílkovin než mléko, ale není zdrojem vápníku. Ten se z tvarohu odstraní v průběhu výrobního procesu. To však není překážka k tomu, aby tvaroh byl skvělou složkou každodenní stravy.

Pozitivní vlastnosti tvarohového sýra

Tvarohový sýr je směs tvarohu se sladkou smetanou s přídavkem soli. Je vhodný pro lidi, kteří nemají v oblibě zakysané mléčné výrobky. Vyplatí se ho jíst nejen kvůli chuti. Obsahuje také hodně bílkovin, tuků, vápníku, ale i vitaminu A a také folátů. Navíc má více fosforu než obyčejný jogurt nebo tvaroh.

Doporučený článek:  Kombinace rajčat s okurkami vyvolává obavy. Odborníci uvádějí mýtus na pravou míru

Poměr bílkovin a kalorií v něm je výborný, kyselina listová a další vitaminy skupiny B podporují nervový systém. Oblíbí si ho zejména fyzicky aktivní lidé, protože dokáže tělu rychle dodat bílkoviny.

Zdroj obrázku: Freepik

Výživová fakta

Lze ho jíst bez ohledu na denní dobu. Ráno dodá energii do dne. Může fungovat i jako zdravá svačina. Neexistují žádné důvody, proč by se tvaroh neměl jíst večer. Jednak je dietní a jednak obsahuje hodně bílkovin.

Nemá mnoho kalorií, na 100 g připadá asi jen 97 kcal. To je velmi málo, vzhledem k množství bílkovin, které z tohoto produktu získáme. Podporuje metabolismus, a tak se doporučuje lidem na dietě. Je vhodný i pro lidi s cukrovkou, protože má nízký glykemický index.

Doporučený článek:  Letošní zimu vás žádné nachlazení neskolí. Zázračný nápoj z řepy předejde každému nachlazení

S čím ho jíst?

Tvaroh často jíme jako samostatné jídlo nebo na pečivu. Hodí se však i do salátů se sezónní zeleninou. Hodí se k němu rajče, okurka, cibule a česnek, pažitka a ředkev.

Zcela jinou chuť sýr dostane v kombinaci s ořechy a sušeným ovocem. V této variantě pak může být tvaroh konzumován jako dezert.

Nejznámější je použití tvarohu na sendviče. Ale tato potravina bude fungovat i v teplých pokrmech. Můžete z něj připravit palačinky, koláče, a dokonce i řízky. Vhodný je i do nejrůznějších pomazánek.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/cottage-cheese-is-super-healthy, https://www.medicalnewstoday.com/articles/318400, https://www.verywellfit.com/cottage-cheese-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4109409, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6930825/
.

Doporučené články