Banány obsahují mnoho cukru, ke snídani nejsou dobrou volbou

Můžeme jíst banány k snídani? Odborníci na výživu říkají, že není dobré začínat den konzumací tohoto ovoce. Kdy je tedy nejlepší po nich sáhnout? A kdo by měl omezit jejich spotřebu? S čím nám banány naopak pomáhají?

Bohatý zdroj draslíku a hořčíku

Banány obsahují vitamíny A, B6, C, E a K a minerály vápník, fosfor, hořčík, draslík a sodík. Díky draslíku normalizují hladinu krevního tlaku, fungují jako prevence aterosklerózy, infarktu a mrtvice. Najdeme v nich mnoho antioxidantů a karotenoidů, které bojují proti očním onemocněním, tedy šerosleposti, šedému a zelenému zákalu. Snižují hladinu špatného cholesterolu. Plody bohaté na hořčík také pomáhají při menstruačních bolestech, protože uvolňují svaly. Vitamín B6 mírní bolest a reguluje menstruační cyklus.

Doporučený článek:  Studené brambory mají nižší glykemický index a jsou vhodné i pro diabetiky
Zdroj obrázku: Freepik

Čím zralejší, tím více cukru

Mnoho lidí ale sahá po banánech nalačno a používá je jako základ pro přípravu snídaně, například banánový chléb nebo koktejl. To není dobré, protože banány obsahují hodně cukru, jeho množství závisí na stupni zralosti ovoce. Nejsladší jsou plody se slupkou s hnědými skvrnami. Obsahují asi 25 g cukru na 100 g ovoce. Ty s nazelenalou slupkou mají asi 10 g cukru na 100 g ovoce. Banány rychle poskytnou pocit sytosti, ale ten nevydrží dlouho. Obsažený cukr přechází do krve a jeho hladina pak rychle klesá a nastává pocit hladu. Vzhledem k tomu, že banány mají nízký obsah tuku a bílkovin, většina kalorií v banánech pochází ze sacharidů.

Doporučený článek:  Superpotravina z podzimní zahrady: arónie posílí organismus před zimou, skvěle působí ale po celý rok

Každý den? Raději ne

Není dobré jíst banány každý den, to platí hlavně pro lidi, kteří mají vysokou hladinu draslíku nebo nemocné ledviny. Denní konzumace ovoce bohatého na draslík může vést k jeho přebytku v těle a následně ledvinovým chorobám. Banány je nejlepší jíst k svačině, a aby neokyselily tělo, kombinovat je se zásaditým kořením (skořicí nebo kurkumou), přidat chia semena, mandle nebo lněné semínko.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/banana-for-breakfast, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/bananas/, https://www.healthline.com/nutrition/bananas-diabetes, https://www.medicinenet.com/are_bananas_bad_for_kidneys/article.htm
.

Doporučené články