Naše ledviny mohou poškozovat i potraviny, které považujeme za zdravé

Ledviny jsou orgán, kterému vděčíme za odstraňování toxinů a zbytečných metabolických produktů. Proto je třeba o ně pečovat každý den. Nejlepším způsobem je dávat si pozor na to, co přijímáme ve stravě. Je mnoho potravin, které naše ledviny zbytečně zatěžují a ty se pak zbytečně namáhají.

Sůl nad zlato by naše ledviny určitě neřekly

Stravu bez soli si určitě nedokážete představit. Dodává mnohým pokrmům ten správný šmrnc a zvyšuje také jejich vlastnosti. Třeba si však dávat pozor, a na to upozorňují i ​​mnozí lékaři, abychom množství soli v naší stravě nepřeháněli. Možná i omezujete solení jídel, které vaříte, ale množství soli, které už je v některých potravinách obsaženo, nezměníte. Spousta soli se například skrývá i v některých druzích sýra.

Doporučený článek:  Ovoce s nízkým glykemickým indexem a velkým množstvím vody podporuje hubnutí

Podle světové organizace zdraví by přijaté množství soli nemělo překročit 5 gramů denně. Což představuje přibližně jednu čajovou lžičku. Nadměrné množství soli přispívá k okyselování těla a brání procesu čištění krve. To nutí naše ledviny pracovat dvakrát více než obvykle. To potom vede k různým onemocněním. Nejčastějším z onemocnění, která postihují naše ledviny, jsou ledvinové kameny, které patří mezi extrémně bolestivé choroby.

Zdroj obrázku: Freepik

Hotová jídla byste určitě měli vyřadit ze svého jídelníčku

Určitě všichni z nás ve spěchu dnešní doby, saháme na různá hotová jídla. Vždyť je stačí jen dát do mikrovlnky nebo zalít horkou vodou. Sice občas dokážou odlehčit naší peněžence nebo ušetří trochu času, ale naším ledvinám nadměrně škodí. Rychlé občerstvení, instantní jídla ve sklenicích a takzvané čínské polévky obsahují velké množství stabilizátorů, konzervačních látek, dochucovadel a hlavně soli. Nezatěžují jen naše ledviny, ale mohou vést až k obezitě a hypertenzi.

Doporučený článek:  Rýže patří mezi zdroje důležitých sacharidů. Dodá energii a prospívá trávení

Jak se říká, všeho moc škodí, dávejte si proto pozor i na nadměrné množství některých druhů zeleniny. Hlavně na jaře, kdy začíná hodně zeleniny kvést, může se stát, že to s ní přeženeme. Zelenina je však nezbytná součást našeho jídelníčku a základem vyvážené stravy. Takže určitě ji teď nepovažujte za riskantní. Škodit naším ledvinám může například nadměrné množství špenátu, červené řepy a rebarbory. Obsahují však také nepopiratelně velké množství cenných látek. Jejich přebytek v těle však může vést k hromadění a tvorbě ledvinových kamenů.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-foods-are-bad-for-kidneys
.

Doporučené články