I když na svá játra myslíme mnohem méně častěji než například na srdce, mají stejně důležitou roli v našem těle. Obvykle si na ně vzpomeneme až tehdy, když nastane problém. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, že játrům škodí jen alkohol, nedělají jim dobře ani léky, výrobky z rychlého občerstvení, nezdravé jídlo, sladkosti nebo cigarety.
Čas na posílení jater
I když si užijeme vánoční pochoutky, náš trávicí trakt bude fungovat plnou rychlostí. A přestože obvykle uvažujeme o přetíženém žaludku, totéž platí pro játra. Jsou to ona, která filtrují, čistí, neutralizují, ukládají a produkují žluč, což podmiňuje trávení tuků. Játra se mohou regenerovat. Koneckonců, denně pracují s toxiny, které pocházejí ze stimulantů, léků, potravin, vody a vzduchu.
Jsou mimořádně odolná vůči škodlivým látkám, což ale neznamená, že jsou nezničitelná. Prevence je levnější a méně přitěžující než léčba. Proto dnes, s ohledem na vánoční svátky, stojí za to zahrnout do denního menu nejen běžně známý ostropestřec, ale také ovoce, které podporuje játra při vykonávání všech funkcí.

Grapefruit pro regeneraci
Grapefruit se již dlouho považuje za nejlepší ovoce pro diabetiky. Stále se mluví příliš málo o jeho příznivém účinku na největší orgán v lidském těle a určitě si zaslouží být nazýván „zdravým ochráncem jater“. Toto šťavnaté citrusové ovoce je skutečnou pokladnicí antioxidantů. Obsahuje nejen vitamín C, který je známý svými antioxidačními vlastnostmi, ale i naringin, který je zodpovědný za hořkou chuť ovoce.
Tmavé hrozny také oplývají antokyany a množstvím dalších složek s antioxidačními vlastnostmi. Ovoce i hroznová šťáva se doporučují nejen profylakticky, ale také při léčbě. Konzumovat by se měly dlouhodobě – minimálně tři měsíce – pomůžou regenerovat jaterní buňky, a dokonce zmírňují příznaky způsobené nealkoholickým ztučněním jater.
Zdroj: https://www.amsety.com/livermatters/what-to-eat/fruits-that-are-good-for-your-liver-health/