Každý, kdo vaří, ví, že je nejtěžší odhadnout množství použitých surovin. Často se tak stává, že nám jídlo zbyde. Je ale škoda ho vyhazovat, takže co udělat třeba z takových přebytečných vařených brambor? Množství dostupných receptů by vás až překvapilo. My vám dnes představíme pouze pár z nich.
Gnocchi místo kupovaných těstovin
Gnocchi nebo česky také noky jsou oblíbenou přílohou k omáčkám a často nahrazují třeba klasické těstoviny. Jejich příprava také není nic náročného. V obchodě jsou dostupné polotovary, ale pokud vám zbyly doma brambory, není důvod je neudělat od základu. Prvně si vezměte zbylé brambory, které pomelte a dochuťte solí a pepřem. Poté smíchejte asi sto gramů mouky s jedním vejcem. Tuto směs pak dejte dohromady s nastrouhanými bramborami. Tímto způsobem vám vznikne těsto. Dále už stačí vytvarovat noky a hodit je do vroucí osolené vody. To, že jsou hotové, poznáte podle toho, že vyplavou. Skvěle budou chutnat s jakoukoli smetanovou nebo rajčatovou omáčkou.
Vegetariánská verze řízků
Pokud brambory nechcete připravit jako přílohu, ale naopak jako hlavní chod, bramborové řízky jsou ta pravá volba. Opět začněte tím, že si brambory pomelete. Poté k nim přidejte na pánvi osmahnutou cibulku, pár lžic mouky, strouhanku a vejce. Směs dobře promíchejte a dochuťte solí, pepřem a jakýmkoli kořením, co je vám zrovna po chuti. Výborně bude fungovat jakékoli italské koření, jako je například oregano. Z hmoty pak vytvořte placky, které ještě obalte ve strouhance. Poté už je stačí pouze do zlatova usmažit, nejlépe na přepuštěném másle.
Nezapomeňte ani na milovaný bramborový salát
Nejtradičnějším způsobem, jak spotřebovat zbytek brambor, je bramborový salát. Můžete udělat ten klasický nebo modernější, zdravou verzi. V té zaměníme majonézu za jogurt a přidat můžeme lososa či avokádo.
Zdroj: https://www.romagnolipatate.it/en/blog/news/zerowaste-4-ideas-for-reusing-leftover-boiled-potatoes