Rajčatové pyré je hlavní hvězdou nejen italské kuchyně. To nejlepší si připravíte sami doma

Rajčatový protlak si samozřejmě můžete koupit v obchodě, ale domácí pyré chutná mnohem lépe a je velmi jednoduché ho připravit. Použít ho můžete na přípravu rajčatové polévky nebo na pizzu. Rajčata jsou bohatá na draslík, který podporuje činnost srdce a snižuje krevní tlak. Díky tomu jsou velmi zdravá. Jestli chcete udělat vynikající pyré, musíte si zvolit správné druhy rajčat. Jaké?

Na co můžete použít rajčatové pyré?

Rajčatový protlak využijete v kuchyni na mnoho způsobů. Je základem mnoha pokrmů, které milují lidé po celém světě. Pro špagety, polévky a omáčky jde o naprostý základ. Pizzu si bez chutné rajčatové omáčky také nepřipravíte. Rajčata jsou velmi zdravá a obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Díky draslíku, který obsahují, můžete regulovat krevní tlak a předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Tímto způsobem do jídelníčku začleníte mnohem více rajčat.

Doporučený článek:  Zbylé vařené brambory ještě zužitkujete. Netradiční knedlíky nebo placky vykouzlí rychlý oběd

Která rajčata jsou na pyré nejlepší?

Výběr správné odrůdy rajčat je pro výslednou chuť klíčový. Všechny plody totiž pro výrobu protlaku nejsou nejlepší. Rajčata musí být pevná, zralá a masitá. Velmi důležité také je, aby měla málo semen. Mezi odrůdy bez semen patří například malinová, římská nebo švestková rajčata. Navíc mají velmi sladkou chuť, která bude pro výrobu pyré nejlepší.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si vyrobit domácí rajčatový protlak?

Příprava domácího rajčatového protlaku není složitá a zabere jen chvilku. Na výrobu potřebujete 5 kg rajčat, 1 polévkovou lžíci soli a 1/2 lžičky kyseliny citronové. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky. Vložte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile z nich bude kaše, rozmačkejte je a poté snižte plamen.

Doporučený článek:  Chřest na másle podávaný se sázeným vejcem je ideální pro jarní menu

Vařte další hodinu. Rajčata poté prolisujte do menší pánve skrz jemné síto. Výslednou hmotu vařte po dobu dvou hodin a nezapomeňte přidat sůl. Mezitím si připravte sterilní sklenice a do každé přidejte malé množství kyseliny citronové. Nakonec do nich nalijte pyré a klasicky zavařte.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/tomato-puree-2217663
.

Doporučené články