Třešně zpříjemní letní menu, využít lze také stopky

„Jo, třešně zrály.“ Patřilo ke každoročnímu koloritu opřít kolo o strom, vylézt na větev a jíst slaďounké plody přímo ze stromu. Dnes už se spíše kupují třešně na tržnicích nebo v obchodě a právě teď je jejich sezóna. Odborníci je doporučují jíst z mnoha důvodů, jsou totiž nejen chutné, ale také velmi zdravé. Spolu s jahodami navíc patří mezi nejoblíbenější sezónní druhy, které nebývají drahé. Proč zařadit toto lahodné ovoce do letního jídelníčku a proč nevyhazovat ani třešňové stopky?

Doporučený článek:  Kroupy mohou být hlavní hvězdou každého menu. Skvěle doplní šťavnaté maso i oblíbenou zeleninu

Třešněmi proti rakovině

Sladké plody jsou oblíbené pro svou nezaměnitelnou chuť, jejich sezóna je navíc poměrně krátká. To je důvod, proč třešně značí začátek léta. Tento druh ovoce je nadmíru zdravý, vyznačuje se vysokým obsahem draslíku (275 mg / 100 gramů), vitamínů skupiny B, A nebo C. Nechybí ani důležité minerály, jako jsou vápník, jód a železo. Třešně jsou též vynikajícím zdrojem bioflavonoidů, které působí proti volným radikálům a jsou nejlepší obranou proti rakovině.

Doporučený článek:  Pizza z pánve je hotová během pár minut. Netradiční recept zvládne úplně každý
Zdroj obrázku: Freepik

Prospěšné stopky

Utrhnout plod, stopku vyhodit a pecku vyplivnout. Styl konzumace třešní bývá nezaměnitelný. Bohužel se tímto ochuzujeme o část benefitů, které toto ovoce přináší. Nadmíru prospěšné jsou totiž také stopky nebo lidově řečeno ocásky, které končí v koši nebo v kompostu. Ze stonků se může připravit odvar, který zlepšuje trávení, ale pomůže též s ledvinovými kameny nebo při hubnutí, protože detoxikuje organismus. Jak se nálev připravuje?

Léčivý odvar ze stopek třešní

Naše babičky připravovaly ze stopek odvar nebo tinkturu, které působí jako diuretikum nebo pro vyčištění krve. Nálev se připravuje velmi snadno, do sklenice se vsype lžička nasekaných třešňových stopek a zalije vroucí vodou, nechá se pod pokličkou 15 minut louhovat, poté se přecedí a pije jako čaj. Může se dosladit lžičkou medu. Při pití dvakrát denně po dobu 14 dní se dokonale zbaví tělo toxinů a také několika kil navíc.

Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cherries/, https://www.healthline.com/nutrition/cherries-benefits, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8144643/, https://bio-vega.com/en/blog/cherry-stems-the-multiple-benefits-on-health-b20.html
.

Doporučené články