Léto je plné zdravých plodů ovoce i zeleniny. Nejspíš ani u vás doma nechybí chlebíčky plné vůní. Pažitka, jarní cibulka, ředkvičky… Konkrétně zmíněné ředkvičky nepůsobí skvěle jen na naše chuťové buňky, ale také na naše zdraví. Snižují vysoký krevní tlak a podporují funkci ledvin, střev a jater. Už jste vyzkoušeli ředkvičkovou šťávu? Pokud ne, zjistěte, jak ji připravit.
Kořenová zelenina, která léčí
K dostání jsou v různých tvarech, velikostech, ale i barvách. Mezi nejznámější patří červená ředkev s bílou šťavnatou dužinou. Nicméně v posledních letech se do povědomí a oblíbenosti dostávají i jiné druhy. Ředkve mají typickou, vcelku pikantní chuť. Pikantnosti se zbavíte, pokud zeleninu povaříte. Možná jste nevěděli, že jíst můžete i jejich listy a květy. Listy jsou ideální do salátů a polévek.
Pokud toužíte po maximálním užitku pro své zdraví, jezte ředkvičky v syrovém stavu. Skvělou volbou může být i nakládaná varianta. Najdete v nich širokou škálu prospěšných složek, vitamínů a minerálů. Tato surovina je mimo jiné perfektním zdrojem vitamínu C. Vzhledem k nízkému obsahu kalorií a glykemickému indexu jsou ředkvičky vhodné jako zdravá křupavá svačinka.
Konzumace ředkviček může pomoci lidem, kteří mají problémy s hladinou cukru v krvi. Dokážou totiž glukózu regulovat. Kromě toho ředkev pomáhá detoxikovat játra a ledvinám usnadní zbavit se toxinů. Látky obsažené v této zelenině pomáhají při léčbě žloutenky odstraněním bilirubinu. Pokud se chcete zbavit žloutenky, dejte přednost černé ředkvi a použijte její listy. Díky velkému množství vlákniny ředkev upravuje činnost střev a zlepšuje trávení. Vzhledem k tomu, že je bohatá i na antioxidanty a minerály, jako je vápník a draslík, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a snižuje riziko srdečního onemocnění.
Připravte si šťávu z ředkviček
Pokud už máte dost ředkviček na chlebíčcích, vyzkoušejte ředkvovou šťávu. Má příznivý vliv na činnost trávicího systému a předchází žaludečním vředům. Výborně funguje v boji proti nepřátelským bakteriím a zánětům.
K přípravě šťávy potřebujete svazek ředkviček. Umyjte je a nakrájejte na menší kousky. Ty vložte do odšťavňovače. Vzniklou směs přelijte přes cedník a šťávu uchovejte v lednici. Ředkvičkovou vodu můžete osolit trochou mořské soli. Také je možné k ředkvím přidat i jablka, hrušky či celer. Chuť lze obohatit citronovou šťávou a medem.
Zdroj: https://food.ndtv.com/food-drinks/10-incredible-radish-benefits-the-power-source-of-potassium-vitamin-c-and-fiber-1397076