Tradiční polský bigos si lze snadno zavařit do zásoby. Na výběr jsou tři možné způsoby

Bigos je tradiční polské jídlo, ve kterém nechybí tři druhy masa a zelí. Chutná výtečně, navíc se hodí při různých příležitostech. Nesmí chybět při posezení s přáteli nebo na cestách. Z toho důvodu se hodí jej připravit do zásoby a uskladnit na pozdější dobu. Snadno, obdobně jako jiné pokrmy, lze bigos totiž zavařovat. Existují tři metody zavařování – v troubě, v hrnci nebo v myčce. Jaký si zvolíte vy?

Zavařování pro prodloužení trvanlivosti

Uvařit do zásoby a zavařit, tímto způsobem lze snadno prodloužit trvanlivost některých jídel, navíc se ušetří nemálo času později, když se jen vezme sklenice ze spíže, ohřeje a může se podávat oběd nebo večeře. Bigos je možné zavařovat suchou cestou v troubě nebo takzvanou mokrou v hrnci nebo v myčce. Důležité je používat zavařovací sklenice se šroubovacími kovovými víčky. Sklenice se musí dobře vymýt, sterilizovat pomocí vařící vody a nechat vysušit.

Doporučený článek:  Mšice jsou pohroma, která nemá obdoby. Zkáze na zahradě předejde postřik z obyčejné zeleniny

Zavařování v troubě

Bigos uvařený ve velkém? Je čas na zavařování. Pokrm se nechá vychladnout, umístí do sklenic, které se zavíčkují a umístí na plech do trouby, která se zapne na 120–130 stupňů Celsia na dobu asi 30 minut. Po uplynutí času se sklenice uvnitř trouby ponechají a počká se na úplné vystydnutí.

Zdroj obrázku: Freepik

Tradiční zavařování v hrnci

Obdobně jako se zavařuje ovoce v létě, stejným způsobem se může zavařit bigos. Na dno velkého hrnce se položí utěrka, aby nedošlo k rozbití sklenic během zavařování. Na utěrku se postaví sklenice, aby mezi nimi vznikl prostor, a zalijí se vodou asi do 3/4 výšky. Po dosažení varu se ztlumí intenzita a pasteruje se po dobu 30 minut.

Doporučený článek:  Po namočení do octového roztoku vydrží jahody déle čerstvé

Pro milovníky nevšedních způsobů

Další možností je zavařit bigos v myčce, což je velmi praktické, protože do myčky se naráz vejde mnohem více sklenic. Vybere se program s teplotou 70 až 75 stupňů Celsia a spustí se zvolený program. Sklenice se z přístroje vyjmou až po vychladnutí. Sklenice s jídlem se skladují v chladu do teploty 20 °C a trvanlivost je přibližně 2 měsíce.

Zdroj: https://extension.psu.edu/approved-canning-methods-types-of-canners
.

Doporučené články