Skladování potravin v lednici má svá pravidla. Jejich dodržení ušetří peníze i přírodu

Každý z nás ukládá potravinové výrobky do chladničky, ale málo lidí ví, že to dělá špatně. Správné umístění jednotlivých potravin na vhodné místo v chladničce bývá často klíčové při správném uchování produktů.

Důležitost správného skladování

Způsob, jakým uspořádáme výrobky skladované v chladničce, ovlivňuje nejen zachování čerstvosti, ale také výdrž samotné lednice. Správně fungující chladnička déle vydrží, díky čemuž ušetříme za nákup nového zařízení. Navíc správně skladované potraviny mají delší životnost, a tím ušetříme i při dalším nákupu.

Doporučený článek:  Stačí špetka do zelí a s nadýmáním bude konec. Užijte si oblíbené pokrmy bez starostí

Když už mluvíme o správném a vědomém skladování potravin, je nutné zmínit velmi důležité téma plýtvání potravin. Výrobky ztrácejí požadovanou čerstvost příliš rychle a velmi často potom končí v koši. V některých zemích se vyhazuje až 5 milionů tun potravin. Chcete-li přispět ke snížení těchto údajů, správné skladování potravin v chladničce vám s tím může pomoci.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejdůležitější pravidla skladování

Místo skladování jednotlivých potravinářských výrobků závisí na jejich typu a optimální teplotě. Není stejná na každém místě v lednici. Rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší policí je až pět stupňů Celsia. Horní police chladničky, kde teplota dosahuje asi sedmi stupňů, je nejlepším místem pro výrobky, jako jsou džemy nebo hotová jídla. O něco níže, na středních policích, byste měli mít uzeniny a sýry. V této části chladničky je asi čtyři až pět stupňů.

Doporučený článek:  Zásuvka pod troubou pomůže udržet připravené pokrmy teplé

Na nejnižší z polic, kde je také nejnižší teplota, dosahující dvou stupňů Celsia, je nejlepší skladovat čerstvé maso a ryby. Navzdory své poloze jsou spodní zásuvky chladničky relativně teplým místem. Tyto nádoby jsou určeny ke skladování čerstvého ovoce a zeleniny. Hodně věcí skladujeme i ve dveřích chladničky. I na tomto místě je ovšem docela vysoká teplota. Jsou tedy dobrým místem pro skladování nápojů, hořčice nebo kečupu.

Zdroj: https://www.eatright.org/homefoodsafety/four-steps/refrigerate/refrigerate---the-basics
.

Doporučené články