K podzimu patří i dobré jídlo a pití, které by vás mělo zahřát a dodat energii, abyste lépe zvládali toto náročnější roční období. V minulosti se pekly na polích brambory v popelu, nyní lidé spíše využívají grilování na dřevěném uhlí. Nemáte-li doma gril, lze jídlo připravit v ohništi venkovního krbu.
Oprašte starou tradici
Některé podzimní večery jsou ještě natolik teplotně příjemné, že se dát v pohodě sedět venku u ohně. Ten vás zahřeje a také připraví nějakou tu dobrotu. Co takhle se vrátit do dob minulých a upéct si klasicky brambory? Není to nic složitého. Brambory omyjete a nebudete je loupat. V otevřeném ohništi je nutné mít dostatek žhnoucího uhlíků ze dřeva.
Do nich dát brambory péct, což může trvat 30 až 40 minut. Povrch brambor bude spálený, ale vnitřek krásně propečený. Někdo peče brambory tak, že je zabalí do alobalu. I to je jedna z možností, jak si je připravit.
Maso na jehle
Nemusíte ani vlastnit gril, a přesto si upečete chutné jídlo z masa a zeleniny. Stačí mít k dispozici otevřené ohniště, třeba i ve formě venkovního krbu. Maso, vepřové či kuřecí, nakrájíte na kostky, které budete společně se zeleninou (paprika, cibule, rajčata) napichovat na jehlu.
Pak vše pokapete rostlinným olejem a posypete oblíbeným kořením a zabalíte do alobalu. Takto nachystané válečky dáte péct nad otevřený oheň. Doba pečení bude zhruba 40 až 50 minut. Během přípravy válečky obracíte, aby se maso rovnoměrně propeklo ze všech stran.
Grilovaná zelenina
Pro podzimní grilování si můžete nachystat i různé druhy zeleniny. Není nutné grilovat jen maso. I opečená zelenina chutná výborně. Vyzkoušejte červenou řepu, mrkev, papriku i rajčata. Jejich ochucení je pouze ve vaší režii, protože můžete použít koření dle svých zvyklostí a chuti. Někdy postačí jen zeleninu potřít olejem a osolit. Ale chutný bude i čerstvý tymián, bazalka nebo majoránka.
Zdroj: https://www.weber.com/US/en/blog/tips-techniques/tips-for-fall-grilling/weber-123425.html