Jak správně uvařit zelený chřest?

Zelený chřest je zelenina, která se na našich talířích pravidelně objevuje od dubna. Je to zelenina, kterou nabízejí všechny restaurace. Bohužel ji ale málokdo umí připravit chutně a zdravě. Chřest přitom obsahuje spoustu vitaminů, které mohou našemu zdraví prospět. Je pokladnicí i spousty dalších živin, které naše tělo potřebuje. Jak si zelený chřest připravit správně a proto koho je tato zelenina vhodná?

Příprava chřestu začíná už jeho nákupem

Jestli si chcete vychutnat kvalitní zelený chřest, musíte přemýšlet už v obchodě. Rozhodně se vyplatí koukat po kouscích, které jsou zdravé a kvalitní. Jaký chřest kupovat a na co si dávat pozor, abyste ho pak doma nevyhodili? Dobře si zeleninu prohlédněte. Hlavičky chřestu mají být zavřené a barva by měla být jednotná. V takovém případě můžete zeleninu koupit. Vhodné bude i koupit přímo na trzích, protože budete mít jistotu, že nekupujete starou zeleninu.

Zdroj obrázku: Freepik

Zelenina není vhodná na dlouhé skladování, proto ji doma co nejdříve zpracujte. Skladovat ho můžete ve vlhkém hadříku a dejte do lednice – tam může zůstat až tři dny. Hned po zakoupení ho ale umyjte a vysušte. Loupat ho nemusíte, ale pokud ho budete připravovat, raději ho očistěte důkladně. Oříznout pak můžete dřevnaté konce. Vaření zeleného chřestu pak není nic náročného.

Připravte se zelený chřest, aby byl dokonalý

K vaření chřestu bude vhodné použít vysoký a úzký hrnec, do kterého nalijte jen tolik vody, aby hlavičky chřestu vyčnívaly. Je to jemná část, která změkne jen díky horké páře. Kuchaři do vody přidávají špetku soli, trochu másla a dokonce lžičku cukru. Jak dlouho ale chřest vařit, aby zůstal zelený a zároveň byl uvařený? U silnějších kousků to může trvat až 10 minut, u těch menších 5-7 minut.

Kontrolujte stav uvaření vidličku, protože chřest musí být měkký, aby byl vhodný ke konzumaci. Chřest má být křupavý, připravit si ho můžete také v páře. Obsahuje spoustu živin, které je dobře v něm chovat. Zeleninu pak můžete dát do cedníku, ten do hrnce s vodou a přikrýt pokličkou. Dušení pak bude trvat o něco déle než samotné vaření.

Zdroj: https://www.jessicagavin.com/how-to-cook-asparagus/
.

Doporučené články