Trávení velmi zatěžují cukry, léky i nadměrná konzumace masa

Střeva jsou velmi důležitou součástí trávicího systému a vykonávají v těle velké množství důležitých funkcí. Některé výrobky, které konzumujeme skoro každý den, jim bohužel moc neprospívají, naopak ztěžují jejich činnost a zhoršují jejich celkový stav. Pokud se chcete vyhnout nepříjemnostem a nemocem, raději se jich vyvarujte.

Pozor na sladké

Jednoduché cukry jsou ideální živnou půdou pro patogenní bakterie a kvasinky. Pravidelná nadměrná konzumace může vést k růstu patogenní flóry, a tím i k vytvoření zánětlivého onemocnění. Jednoduché cukry se bohužel vyskytují i ve výrobcích, ve kterých bychom je vůbec nebyli čekali. Je proto důležité pečlivě číst složení výrobků.

Doporučený článek:  Křen si rozhodně zaslouží větší pozornost. Jeho vzácné složení předchází rakovině i cukrovce

Problémy se střevy může způsobit i nadměrné užívání antibiotik. Ničí nejen špatné, ale také dobré bakterie, a tedy i cennou střevní mikroflóru. Obnovení po antibiotické terapii trvá nějakou dobu. Proto by se neměly užívat příliš často a v případě potřeby by se měly užívat i probiotické přípravky. Ty častokrát doktor nasazuje automaticky s předepsáním antibiotik.

Zdroj obrázku: Freepik

Nečekané přídatné látky

Přídatné látky přidávané do potravin, jako například zvýrazňovače chutí, konzervační látky nebo sůl, mohou dráždit sliznici trávicího systému a vytvářet ideální podmínky pro rozvoj zánětu ve střevech. Někdy mohou při nadměrné konzumaci způsobit i bolest břicha, nadýmání a problémy s absorpcí železa. Mezi nejhorší z této skupiny patří kyselina benzoová a emulgátory.

Doporučený článek:  Vrstvený zeleninový salát sbalený i na cesty

Pozor si dávejte také na nadměrnou konzumaci červeného masa a masných výrobků. Maso se obtížné tráví, může zůstat ve střevech po dlouhou dobu, což způsobuje nepohodlí a mnoho onemocnění. Červené maso, zejména zpracované, konzumované pravidelně, zvyšuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Místo toho, abyste podávali steak k večeři, vsaďte na porci zeleniny a jemnou rybu. Střeva vám určitě za tuto volbu poděkují.

Zdroj: https://www.vitacost.com/blog/gut-health-diet-information/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9479712/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7732679/, https://www.scientificamerican.com/podcast/episode/simple-sugars-wipe-out-beneficial-gut-bugs/, https://www.patagoniaprovisions.com/blogs/learn/best-and-worst-foods-for-gut-health, https://lovebugprobiotics.com/blogs/news/13-foods-that-are-terrible-for-your-gut-health
.

Doporučené články