Švestková tinktura zlepšuje trávicí systém i náladu a je velmi lahodná. Připravit ji můžete mnoha různými způsoby. Vše závisí na osobních preferencích a době zrání tohoto úžasného ovoce. Jak si vyrobit netradiční nápoj ze švestek, který zná jen málokdo? Uvidíte, že pozitiv má mnoho a rozhodně byste jej měli znát a připravit si ho.
Proč si tinkturu připravit?
Švestky jsou velmi známé jako přírodní projímadlo. Obsahují pektin, který s dalšími organickými kyselinami reguluje trávicí procesy a pomáhá zbavovat se usazenin v trávicím traktu. Kromě toho toto ovoce obsahuje vysoké hodnoty vitamínu A, B, C, E a K, které jsou pro tělo nezbytné. Jedná se o bohatý zdroj mnoha minerálů (draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník). Navíc jsou také skvělým antioxidantem, který vás může chránit před aterosklerózou a srdečními chorobami.
Švestková tinktura nebo švestkový likér je způsob, jak si rychle a snadno zlepšit trávení. Doporučuje se po konzumaci těžkých jídel a užít si ho můžete také jako způsobu při čištění trávicího traktu. Obsah vitamínů skupiny B zajišťuje pozitivní vliv na nervový systém, takže vám zlepší náladu i v tom nejponuřejším dni. A jeho hřejivé vlastnosti oceníte v chladných dnech.
Jak ji můžete vyrobit?
Na přípravu potřebujete kilogram zralých švestek, půl kilogramu cukru a půl litru lihoviny. Švestky omyjte, odstraňte jádřince, nakrájejte ovoce a zavařte do sklenice s cukrem. Nádobu uzavřete a odstavte na dva nebo tři dny. Poté lihoviny slijte a odstavte na další tři až čtyři týdny. Každých pár dnů tekutinu promíchejte dřevěnou lžící nebo sklenici protřepejte.
Po necelém měsíci je zapotřebí tinkturu přefiltrovat. Na tento proces můžete využít gázu nebo filtrační papír. Švestkový likér přelitý do lahví by měl být skladován na tmavém a teplém místě alespoň tři měsíce, i když nejchutnější bude po šesti měsících zrání. Stejně jako v případě vína, i tento nápoj zraje časem. Musíte proto počítat s tím, že si ji vychutnáte až za několik měsíců od chvíle, kdy jste nápoj připravili.
Zdroj: https://food-of-dream.com/publication/2664/