Domácí chléb je chutný a zdravý. Upéct ho není těžké

Pečení chleba není obtížné a ani časově náročné. Z mnoha důvodů stojí za to upéct si jej jednoduše doma. Jedním z nejlepších důvodů je péče o zdraví. Ne každý má možnost koupit kvalitní chléb a velká většina z kupovaných dostupných obilných výrobků je plná chemie.

Potřebné ingredience

K přípravě chutného chleba budete potřebovat 500 g pšeničné mouky, můžete také použít i 300 g pšeničné a 200 gramů žitné. Dále budete potřebovat 7 g suchého droždí, dvě ploché čajové lžičky cukru, dvě ploché čajové lžičky soli, 4 polévkové lžíce ovesných vloček, dvě sklenice převařené vody a trochu tuku k vymazání formy. Snažte se kupovat suroviny co největší kvality. Čím kvalitnější suroviny, tím kvalitnější bude chléb.

Doporučený článek:  Nejlepší lék na kašel najdete ve své kuchyni. Mrkvový sirup zachutná i dětem

Jako první nalijte droždí do teplé vody, důkladně promíchejte a na několik minut odložte stranou. Ostatní ingredience smíchejte ve velké misce a následně přidejte do nich vodu a droždí. Všechny suroviny spolu důkladně promíchejte, abyste získali kompaktní hmotu, a poté těsto odložte do mísy odpočinout na 30 minut. Nezapomeňte, že misku musíte přikrýt, nejlépe suchou bavlněnou utěrkou.

Zdroj obrázku: Freepik

Pečení chutného chleba

Vykynuté těsto přeneste do vymazané formy. Nejlepší je vymazat ji máslem nebo jiným tukem a vysypat jemnou vrstvou strouhanky. Těsto ve formě ještě na několik minut odložte na teplé místo, aby mohlo ještě trochu nakynout. Troubu vyhřejte na 200 stupňů. Následně chleba vložte do vyhřáté trouby a pečte alespoň hodinu.

Doporučený článek:  Chutné a zdravé pomazánky jsou hotové během chviličky, ideální jsou ke svačině i večeři

Chleba vyjměte po hodině z pece a potřete ho studenou vodou smíchanou se solí. Díky tomu bude kůrka chleba krásně křupavá. Počkejte, až chléb vychladne, a krájejte jej až potom. Pokud byste krájeli ještě teplý, mohl by se rozpadat. Chléb je nejlepší skladovat v bavlněné utěrce nebo v bavlněném sáčku. Nedoporučujeme skladovat chléb v mikrotenovém sáčku, protože může rychle zplesnivět.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easy-white-bread
.

Doporučené články