Správný postup při nakládání předejde plesnivění okurek

Nakládané okurky jsou typickou českou pochutinou. Každá rodina má na ně vlastní recept a rádi si je po celý rok vychutnáme jak k masu, v salátu, tak na oblíbených chlebíčcích. Jak ale zajistit, aby byly nakládané okurky co nejlepší a vydržely co nejdéle? Největší hrozbou je pro nás plíseň. Jak ji poznat a jakým způsobem jí zabránit, se dozvíte v dnešním článku.

Je to plíseň, či pouze ovčí kůže?

Pokud v zimě otevřete zavařovačku s okurkami a naleznete na nich bílý povlak, není třeba ihned zoufat. Je totiž možné, že jste se setkali pouze s ovčí kůží, nikoli s plísní. Jak tyto dva jevy rozeznat?

Doporučený článek:  Sušené mléko dodá rostlinám důležité živiny a zlepší strukturu půdy

V prvé řadě se zaměřte na to, jak povlak vypadá. Je to rovnoměrná bílá vrstva pokrývající celou okurku? V tomto případě se jedná pouze o ovčí kůži. To je povlak, který okurky pokryje v důsledku činnosti různých bakterií. Navíc je naprosto neškodný a nemusíte se tak bát si okurku dát.

Pokud je ale povlak zelený či našedlý, nejspíš jde o plíseň. Tu také doprovází nepříjemný zápach. Okurky tak určitě nejezte. Budou křehké, změklé a zdraví nebezpečné. Plíseň často doprovází i pěna na povrchu láku.

Doporučený článek:  Vodní kámen ve varné konvici pomůže vyčistit ocet nebo kyselina citronová
Zdroj obrázku: Freepik

Jak se vyhnout plísni u okurek

V prvé řadě se ujistěte, že jsou sklenice dobře připravené. Měly by být v podstatě sterilní. Jednou z příčin plesnivění okurek může být také nedostatek láku. Okurky by měly být ponořené úplně celé a ve sklenici by také měly být dobře naskládané. Dejte je co nejtěsněji k sobě. Právě toto umístění totiž zaručí to, že okurky nebudou vyplavávat na povrch a nebudou tak vystaveny nežádoucím vlivům, jako jsou například plísně.

Přidat můžete do směsi cukr. Ten, stejně jako sůl, slouží jako konzervant. Navíc lák a později i okurky příjemně dochutí. Okurky díky němu vydrží déle křupavé a chutné. Správné naložení tak zaručí, že si okurky budete moci vychutnat po celý rok bez zbytečných výletů do obchodu.

Zdroj: https://extension.umn.edu/preserving-and-preparing/pickle-problems
.

Doporučené články