Správné uspořádání lednice prodlouží čerstvost potravin

Správné uchovávání potravin v lednici je zásadní pro to, aby zůstaly čerstvé a bezpečné pro konzumaci co nejdéle. Ať už skladujete zbytky od vaření, nebo čerstvou zeleninu, dodržením několika jednoduchých pokynů můžete zabránit jejich předčasnému zkažení a prodloužit tak jejich trvanlivost.

Používejte vzduchotěsné nádoby

Chcete-li zabránit kontaminaci a šíření pachů, používejte k uchovávání potravin v lednici vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelné plastové sáčky (skvěle můžou posloužit například i staré zavařovací sklenice). Tento způsob skladování potravin navíc pomůže zabránit ztrátě vlhkosti a udrží tak potraviny déle čerstvé.

Doporučený článek:  Dřevěné vařečky si neoprávněně vysloužily špatnou pověst. Nebezpečné nástroje z nich dělá špatná manipulace
Zdroj obrázku: Freepik

Dodržujte správnou teplotu

Chladnička by měla být udržována při teplotě 4 °C nebo nižší, aby se zabránilo šíření bakterií. Teplotu pravidelně kontrolujte teploměrem a v případě potřeby upravte nastavení. Jednotlivé police v lednici mají navíc různé teploty – mohou se lišit až o 5 °C. V nejvyšší části lednice a ve dvířkách bývá teplota nejvyšší, proto zde skladujte potraviny, které nejsou tak náročné na chlad, jako například džemy či hotová jídla. Ve střední části lednice je pak teplota střední, a sem proto patří sýry a uzeniny. V té nejspodnější a nejchladnější poličce je pak vhodné skladovat syrové maso a ryby, které jsou nejvíce náchylné na zkažení, a navíc by z nich odkapávající šťávy mohly kontaminovat potraviny pod sebou. V šuplících je opět vyšší teplota a nejvyšší vlhkost, sem proto patří čerstvá zelenina a ovoce.

Doporučený článek:  10 tipů, jak ušetřit na jídle a stále vařit chutně

Mějte lednici zorganizovanou

Abyste zabránili plýtvání potravinami a zajistili, že stihnete všechny potraviny spotřebovat včas, dokud jsou ještě čerstvé, označte všechny položky datem spotřeby. Kromě toho organizujte lednici dle kategorií potravin tak, aby se vám některé potraviny v lednici nezatoulaly a vy si jich nevšimli až dlouho po datu spotřeby.

Vyhýbejte se také nakupování velkého množství potravin, které by mohlo vést k přeplnění vaší lednice. Přeplněná lednice totiž nereguluje teplotu, jak by měla, a nedochází ke správné cirkulaci vzduchu, což vede k rychlejšímu kažení potravin. Snažte se také ponechávat mezi jednotlivými potravinami prostor a neblokujte ventilační otvory nebo vzduchové kanály.

Zdroj: https://www.eatright.org/food/home-food-safety/safe-food-storage/refrigerate---the-basics
.

Doporučené články