Při přípravě bramboráků hraje roli typ brambor, přidat lze ocet a lněná semena

Jak připravit bramboráky, aby byly křupavé, zlaté a nekapal z nich tuk? Přestože se jedná o jednoduché jídlo, existují kulinářská pravidla, která je třeba dodržovat. Nedovolte si nedostatky a rodinná večeře nadchne všechny členy domácnosti.

Správný výběr surovin

Začněme nákupem. Správný výběr surovin je důležitý. Lepší jsou staré loňské brambory, které neobsahují tolik vody. Vyberte moučné odrůdy brambor typu B nebo C. Vysokým obsahem škrobu se vyznačují odrůdy Gracja, Bryza, Irga, Iris, Ibis, Flamingo, Sante, Gustav, Orlik. Aby bramboráky nenasákly olejem, stačí přidat trochu octa nebo silného alkoholu – vodky nebo jiné lihoviny – do bramborové hmoty. Na jeden kilogram brambor použijte jednu lžíci. Toto množství stačí k ochraně bramboráků před nadměrnou absorpcí tuku, ale zároveň nebude mít nepříznivý vliv na chuť a další vlastnosti pokrmu.

Doporučený článek:  Chléb vydrží déle čerstvý díky správnému skladování
Zdroj obrázku: Freepik

Aby hmota nezčernala

Brambory oloupejte a strouhejte těsně před smažením. Pokud je chcete oloupat dříve, dejte je do hrnce se studenou vodou. Když máte brambory nastrouhané, ale musíte přerušit práci, použijte chytrý patent zkušených kuchařů. Nalijte do bramborové hmoty několik kapek citronové šťávy nebo přidejte velkou lžíci smetany. Díky tomu udržíte barvu. Po přidání smetany těsto navíc bude nadýchané. Aby se bramboráky nelepily při smažení na pánev, měla by se teplota oleje v pánvi pohybovat přibližně v rozmezí 180–190 °C.

Doporučený článek:  Proti zápachu v koši lze využít sůl nebo jedlou sodu

Varianta bez vajec

Máte chuť na své oblíbené jídlo, ale zrovna došla vejce? Nebo praktikujete veganskou stravu a hledáte za vejce rostlinnou náhražku? Použijte lněná semínka. Na 1 kilogram brambor potřebujete 1 lžíci mletých semen. Zalijte je třemi lžícemi vroucí vody, promíchejte a nechte stát pět minut. Opět opatrně promíchejte a nalijte do bramborové hmoty. Lepkavá konzistence semen dokonale nahradí vejce a slepí hmotu.

Zdroj: https://reformjudaism.org/latke-central-8-tips-making-best-potato-pancakes
.

Doporučené články