Hrachová kaše je jedním z tradičních jídel. Ne každý ví, že se hrách nemusí před vařením namočit do vody na několik hodin. Jednoduše použijte trik pro rychlejší vaření a také lepší trávení.
Namáčení není důležité
Klasickou přípravu hrachu zná každá hospodyně. Namočení je činnost, která často předchází jeho vaření. Mnoho lidí namočí hrách do vody, aby jej později mohli vařit kratší dobu. Výměna vody během namáčení dodatečně odstraní sloučeniny, které způsobují nadýmání. Hrách však může být měkký i bez namáčení. Jedlá soda nasypaná do vody ji změkčí rychleji.
Přidání sody na pečení urychlí celý proces. Polovina čajové lžičky jedlé sody stačí asi na 1 litr vody. Díky tomu bude hrách také snáze stravitelný. A můžeme přeskočit fázi namáčení, čímž ušetříme čas. Podobným způsobem připravíme i další luštěniny, jako jsou fazole a čočka. Naši polští sousedé připravují hrachovou kaši tradičně s kysaným zelím.
Recept na hrachovou kaši
Kysané zelí vložte do velkého hrnce, přidejte vodu, bobkový list a nové koření. Potom zelí uvařte do měkka. Hrách vařte v samostatném hrnci a do vody přidejte sodu na pečení. Zkombinujte zelí s hrachem. Můžete nakonec ochutit solí, pepřem a majoránkou podle chuti. Zelí s hrachem však chutná mnohem lépe druhý den po uležení.
Chcete-li obohatit chuť kaše, můžete na talíř přidat smaženou cibulku. Luštěniny také nabývají zajímavé chuti, pokud při práci na receptu sáhneme po nasekaných sušených švestkách. Pokud je zelí příliš kyselé, určitě se vyplatí kromě bílé cibule a švestek přidat i rozinky nebo med. Jejich sladká chuť by měla mírně zjemnit kyselost zelí.
Zdroj: https://www.americastestkitchen.com/cooksillustrated/articles/1745-can-baking-soda-make-beans-cook-faster