Správně uskladněná jablka vydrží přes celou zimu. Zůstanou plná vůně a bez poškození

Toto oblíbené ovoce je více než vhodné pro zimní skladování. Buďte však opatrní, protože i ty nejmenší chyby mohou zničit vaši letošní úrodu. Nejdůležitějšími faktory, na které je třeba dávat pozor, jsou vlhkost a teplota vzduchu.

Důležité faktory

Během zimy je nejlepší skladovat jablka ve sklepě nebo v chladném skladu. Pokud jim zajistíte správnou vlhkost a teplotu, budou zralá a chutná. V druhém případě se podmínky zdají být příznivější. Sklad poskytuje ideální prostředí pro uchování jablek. Je také třeba mít na paměti, že ne všechny exempláře jsou vhodné k přezimování.

Doporučený článek:  Zbavit se i nejmenších kostí v rybě je snadné. Pomocí tří metod jednoduše zmizí

Nejlepší pro přezimování jsou ještě ne zcela zralá jablka. Naopak jablka s viditelným poškozením jsou vhodnější ke konzervaci. Ve spíži nikdy neskladujte ovoce červivé nebo napadené plísní. Vlhkost v místnosti by měla být 90 % a teplota mezi 0 a 4 stupni Celsia. Příliš nízká teplota způsobí rychlé zmrznutí jablek, zatímco příliš vysoká teplota povede k příliš rychlému dozrání ovoce.

Zdroj obrázku: Freepik

Další podmínky pro správné skladování

Dalším důležitým faktorem je systematická kontrola stavu ovoce, aby se zabránilo vzniku plísní nebo šíření parazitů. Je vhodné zkontrolovat stav plodů v době sklizně, protože již tehdy může být přítomná infekce. Pro ochranu před ztrátami je vhodné použít před sklizní ovoce speciální postřik. Při sklizni dbejte také na to, abyste jablka v bedýnkách uspořádali tak, aby se nepoškodila. Abyste zabránili vzniku plísní, sbírejte jablka za slunečného dne.

Doporučený článek:  Skvrny na koberci vyčistí jedlá soda nebo bramborový škrob se solí

Stav jablek se rychle zhoršuje, pokud jsou skladována ve špatných podmínkách. Mohou být ohrožena chorobami, jako je hnědá hniloba nebo šedá plíseň. Tyto choroby může podpořit skladování vlhkých jablek, proto je dobré nechat je před zimou řádně uschnout. Pokud zaznamenáte první příznaky onemocnění, plody co nejdříve zlikvidujte. Tím se zabrání přenosu patogenů na zbývající jablka. Pečlivě prohlédněte celý sklad, abyste minimalizovali vznik onemocnění.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/how-to-store-apples-to-last-through-the-winter/
.

Doporučené články