Úroda podzimní zeleniny je vhodná ke konzervaci. V zimě pak přijde k chuti

Podzim je obdobím bohaté úrody zeleniny, a je třeba ji správně připravit a konzervovat, abychom si mohli užívat její čerstvou chuť po celý rok. V tomto článku vám přineseme tipy, jak zachovat kvalitu a výživovou hodnotu podzimní zeleniny.

Výběr kvalitní zeleniny

Klíčovým prvkem pro úspěšnou konzervaci zeleniny je výběr zralých a zdravých plodů. Sbírejte zeleninu v optimálním zrání, nikoli příliš zralou ani nedozrálou. Plody by měly být bez známek poškození, plísní nebo hniloby. Jednoduše zelenina musí být čerstvá a zdravá, jinak se vám po konzervaci zkazí.

Doporučený článek:  Po otevření kyselých okurek může přijít šok. Nevábná plíseň je důsledkem několika chyb

Umývání a čištění

Před konzervací důkladně umyjte a zbavte zeleninu nečistot a přebytečných listů. Použijte studenou vodu a jemný kartáček na odstranění zbytků zeminy. Tím zajistíte, že konzervovaná zelenina bude čistá a hygienická. Tím prodloužíte její trvanlivost.

Zdroj obrázku: Freepik

Různé metody konzervace

Existuje několik různých metod konzervace zeleniny, které lze využít v podzimním období. Můžete zeleninu zmrazit, usušit nebo nakládat do octa. Vyberte si tu, která vám nejvíce vyhovuje a která bude vhodná pro konkrétní druh zeleniny.

Zmrazování

Zmrazování je jednou z nejběžnějších a nejjednodušších metod konzervace zeleniny. Plody se nejprve krátce blanšírují (převaří se ve vroucí vodě a následně rychle ochladí v ledové vodě), což zachovává jejich barvu a texturu. Potom se balí do vzduchotěsných obalů a uloží do mrazničky. Důležité je odstranit veškerý vzduch z obalu, aby nedocházelo ke zmrazování.

Doporučený článek:  S domácím česnekem se ten kupovaný nemůže rovnat. Snadno vyroste i na parapetu za oknem

Nakládání do octa

Nakládání do octa je skvělý způsob, jak zachovat zeleninu a přidat jí výraznou chuť. Nejběžněji se nakládají okurky, papriky, cibule nebo různé druhy papriky. K přípravě nakládané zeleniny budete potřebovat octový roztok, který obsahuje vodu, ocet, cukr, sůl a koření dle chuti. Zeleninu nakrájejte na vhodné kousky, povařte v octovém roztoku a následně ji uložte do sterilizovaných sklenic, které uzavřete. Skladujte je na tmavém a chladném místě.

Zdroj: https://simplebites.net/simple-fall-canning-a-recipe-round-up/
.

Doporučené články