Správné ingredience dokážou udržet srdce zdravé. Zařadit je do jídelníčku není nic složitého

Rady pro pevné zdraví, které nám dávají odborníci, se už léta nemění. Zdravý životní styl zahrnuje pravidelný pohyb a správnou stravu, ve které jsou zastoupeny všechny látky potřebné pro náš organismus. Shrnuli jsme několik rad, které jste již určitě slyšeli, ale nikdy není na škodu si je zopakovat.

Tak jako bychom si měli kontrolovat stravu, si musíme kontrolovat i váhu

Množství soli, kterou přijímáme v naší stravě, bývá obvykle vyšší, než je pro naše tělo dobré. Ideální množství je přibližně 6 g soli na den, což představuje asi jednu čajovou lžičku. Věc, se kterou mají mnohé lidí problém, je cukr. Sladkosti, které běžně kupujeme v obchodech jsou přeslazené a cukr který obsahují, je chemicky vyráběný a pro naše tělo velmi nepřirozený. Cukr zvyšuje množství tělesného tuku a ten zatěžuje oběhový systém a brání správnému fungování srdce.

Určitě jste se již setkali s pojmem index tělesné hmotnosti, ale známější jako BMI. Vypočítat si jej můžete jednoduše podle vzorce, kdy vydělíte hmotnost daného člověka druhou mocninou jeho výšky. Ideální hodnoty by neměly překročit 20 – 25. Například osoba má výšku 1,64 metru (musíte výšku z centimetrů přepočítat na metry), výšku musíte umocnit na druhou, takže 1,64×1,64 se po zaokrouhlení rovná 2,69. A pokud má hmotnost 70 kg, vydělíme už jen váhu výslednou výškou. To znamená, že nám BMI vyšlo 26, což už je mimo zdravou normu.

Čemu je dobré se vyhnout a co je naopak lepší přijímat

Měli bychom omezit bílkoviny přijaté ze živočišné stravy. Upřednostnit bychom měli více rostlinný bílkoviny. Nebo to minimálně vyvážit. Bílkoviny jsou obsaženy v mase, rybách, vejcích, mléce a jeho výrobcích. Z rostlin ho můžeme najít v sóji, čočce, hrášku, fazolích, cizrně atp. Vitamíny bychom měli určitě přijímat v jejich přirozeném stavu a doplňky, používat jen v případě, že nám to poradí doktor. Je dobré dáte-li si ke každé porci jídla zeleninu, lépe syrovou než tepelně upravenou. A také denně sníst alespoň 1-2 kusy ovoce.

Jediný z vitamínů, který lékaři doporučují doplňovat je vitamín D a to v období od září do dubna. Dále je dobré alespoň jednou nebo dvakrát týdně si dopřát rybu. Mohou to být také mořské ryby jako sleď, losos a makrela. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají zdraví našich cév. Pro naše srdce je důležitá vláknina, a to alespoň v množství 25 gramů denně. Do jídla určitě přidávejte česnek, který snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění srdce. A co vás na závěr určitě potěší je fakt, že kousek kvalitní hořké čokolády s obsahem kakaa alespoň 70 procent usnadňuje průtok krve do srdce, takže si ji určitě pro vaše zdraví dopřejte.

Zdroj: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/heart-healthy-diet/art-20047702
.

Doporučené články