Tato zelenina nepatří mezi nejoblíbenější v tuzemsku, ale měla by. Červená řepa je zásobárnou vitamínů, minerálů a antioxidantů, k tomu ji prodávají v každém obchodě a je levná. Řepu lze použít do mnoha receptů, jí se syrová v salátech, vařená i dušená. Přidává se také do polévek, omáček nebo k masu. A jak ji připravit snadno a takřka bez práce? Rozhodně pečenou v troubě! Jak na to?
Nedoceněná červená řepa
Tahle zelenina je velmi nedoceněná, dokonce bývá zavrhovaná, protože má nálepku „kompotu z jídelny“, který býval podáván ve školách nebo závodních jídelnách k srbskému rizotu nebo zapečeným těstovinám. Kompot končil většinou obratem v koši. Červená řepa si proto musí získat popularitu jinak, třeba jako pečená. Obsahuje totiž celou řadu vitamínů A, C, E, K nebo skupiny B, k tomu mnoho minerálů, jako jsou hořčík, zinek, draslík nebo železo. Doporučuje se i těhotným, které jistě ocení dávku kyseliny listové. Je i lékem proti chudokrevnosti nebo pro vyčištění cév.
Důležitý je výběr
Jak získat z červené řepy nejvíce? Už výběrem lze ovlivnit množství živin a zdraví prospěšných látek. Menší bulvy jsou chutnější a bohatší na živiny, k tomu se lépe připravují. Menší kusy lze vařit, ale určitě si oblíbíte chuť pečené řepy, která vyniká bohatým aroma, k tomu neztratí žádné vitamíny nebo minerály. Tímto způsobem si uchová i šťavnatost. A jakým způsobem červenou řepu péct?
Červená řepa připravovaná v troubě
Připravte si bulvy, které chcete péct, a důkladně je omyjte pod tekoucí studenou vodou, odstraňte přebytečné kořínky. Pro očištění můžete použít i kartáček nebo drátěnku. Bulvy osušte papírovými utěrkami, poté položte doprostřed připravené hliníkové fólie. Posypte solí a třtinovým cukrem, zakapejte olivovým olejem a můžete zabalit. Milovníci středomořských bylinek mohou namísto třtinového cukru použít sušený tymián. Zabalenou řepu vložte do pekáčku nebo pečicí nádoby a dejte péct asi na 60 až 90 minut na 180 °C. Po dopečení nechte zchladnout, poté oloupejte a zpracujte řepu jako obvykle.
Zdroj: https://www.wikihow.com/Prepare-Beetroot