Snadný a rychlý bramborový salát doplněný o kopr, okurku a přírodní bílý jogurt je založený na světoznámém receptu na řecký salát tzatziki, který dobyl svět a který je doslova vitamínová bomba. Prostým přidáním brambor z nich vytvoříte samonosný pokrm, anebo výtečnou přílohu k pečenému, smaženému či grilovanému masu.
Ingredience:
- Brambory – 8 ks
- okurky – 8 až 10 ks
- přírodní bílý jogurt – 150 g
- majonéza – 3 lžíce
- čerstvý kopr – velká hromada
- mletý černý pepř – dle chuti
- sůl – dle chuti
Návod na přípravu:
Do misky nalijte bílý jogurt a přidejte k němu tři polévkové lžíce majonézy.
Čerstvý kopr dobře opláchněte pod proudem studené vody. Oklepejte ho a důkladně osušte papírovými utěrkami. Otrhejte lístky z tuhých centrálních stonků a jemné části nasekejte na malé kousky, které přidejte do misky s jogurtem a majonézou. Dochuťte zálivku podle chuti solí a mletým černým pepřem a vidličkou či metlou prošlehejte do jednolité konzistence.
Brambory oloupejte, vložte je do hrnce a zalijte je vodou. Přiveďte vodu k varu, lehce osolte a vařte brambory doměkka. Když jsou hotové, slijte vodu a nechte brambory nezakryté úplně vychladnout, aby se odpařily veškeré zbytky vody.
Uvařené a zchladlé brambory rozkrájejte na jemné kostičky (případně je protlačte mřížkou na bramborový salát, která je drahocenným pokladem každé kuchyně) a vsypte je do velké salátové mísy.
Umyjte okurky, odkrojte z nich oba konce a oloupejte slupku. Čistou dužninu pak rozkrájejte na středně velké kostky, které přihoďte do mísy k bramborám.
Zeleninu v míse přelijte připraveným jogurtovým dresingem a vše jemně promíchejte tak, aby se kousky brambor nerozpadly na kaši.
Hotový salát vložte alespoň na 15 minut do ledničky, aby se přísady vychladily na stejnou teplotu a jejich příchuti se vzájemně krásně proležely a propojily.
Bramborový salát s okurkou a jogurtovou zálivkou s koprem podávejte buďto jako samostatný lehký pokrm, anebo jej zvolte jako lahodnou a zdravou přílohu ke grilovanému či pečenému masu.
Dobrou chuť.