Dnes se podíváme na zajímavou a originální verzí mrkvového dortu. U tohoto receptu najdete nejen vynikající mrkvový korpus, ale také lahodnou jahodovou pěnu s čerstvým ovocem nahoře. Podívejme se, co budete potřebovat na výrobu. V první řadě budete potřebovat ingredience na těsto:
- strouhaná mrkev – 400 g,
- mouka – 2 šálky,
- olej – 1 šálek,
- cukr – 1 a 1/3 šálku,
- vejce – 4 ks,
- prášek do pečiva – 2 lžíce,
- jedlá soda – 1 ½ lžičky,
- sůl – špetka.
Suroviny, které potřebujete na výrobu jahodové pěny:
- smetana (30 % tuku) – 150 g,
- mascarpone – 150 g,
- čerstvé jahody – 300 g,
- jahodové želé – 1 ks,
- práškový cukr – 5 lžic,
- vanilkové lusky.
Ingredience potřebné pro výrobu pokrývky dortu:
- jahody,
- borůvky,
- listy máty,
- mandlové plátky,
- kokosové vločky.
Pracovní postup
Oloupanou mrkev nastrouhejte na jemném struhadle. Mouku prosejte do misky s práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. Smíchejte olej s vejci, přidejte cukr, suché přísady z misky a nastrouhanou mrkev a vše důkladně promíchejte. Nalijte těsto do kulaté formy o průměru 20 cm a vložte jej do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi po dobu 55 minut. Až těsto úplně vychladne, rozdělte ho na tři stejné části.
Nyní připravte jahodovou pěnu. Jahodové želé rozpusťte ve 100 ml horké vody a nechte vychladnout. Smíchejte jahody a přidejte k nim vychlazené želé. Nalijte smetanu do mísy, přidejte vanilku a práškový cukr prosetý sítem a vyšlehejte mixérem vysokou rychlostí. Když krém začne houstnout, snižte rychlost a pokračujte ve šlehání. Přidejte sýr mascarpone do misky a zkombinujte jej s jahodami a želé. Nakonec přidejte šlehačku a jemně promíchejte.
Nakonec přichází dekorace
Nalijte želatinu studenou vodou, ale jen tolik, abyste ji dobře zakryli a nechali ji chvíli nabobtnat. Poté jej zahřejte, dokud se nerozpustí a zchlaďte. Smetanu vyšlehejte s práškovým cukrem. Přidejte vanilku, sýr mascarpone a vychlazenou želatinu a vše jemně promíchejte. Výslednou hmotu rozetřete na okraje a horní část dortu. Okraje posypejte kokosovými vločkami a vršek ozdobte čerstvým ovocem, mandlemi a lísky máty. Dort dejte do lednice.
Zdroj: https://www.stockland.com.au/shopping-centres/everyday-ideas/recipe/strawberry-cake-with-a-carrot-cake-base-and-cream-cheese