Slané palačinky zapečené se slaninou, vejcem a houbami

Slané palačinky dostávají nový rozměr. Stávají se základnou pro dokonalou sytou a zdravou snídani či lehký oběd, který potěší i ty největší hladovce. Když namísto hladké pšeničné mouky použijete celozrnnou žitnou nebo pohankovou mouku, získáte rázem bezlepkovou dobrotu a pokud vynecháte slaninu, pochutnají si i vegetariáni.

Ingredience:

Na palačinky

  • vajíčko – 1 ks
  • mléko – 125 ml
  • voda – 125 ml
  • hladká mouka – 125 g
  • olej – 1 lžíce

Na náplň

  • vajíčko – 4 ks
  • houby – 200 g
  • cibule – 1 ks
  • česnek – 2 stroužky
  • plátky slaniny – 100 g
  • čerstvý špenát – 100 g
  • červená nebo žlutá paprika – 1 ks
  • malá chilli paprička – 1 ks
  • olivový olej – 1 lžíce
  • čerstvá nasekaná petrželka – 1 lžíce
  • mletý černý pepř – dle chuti

Na omáčku

  • majonéza – 1 lžíce
  • plnotučný jogurt – 2 lžíce
  • kečup – 3 čajové lžičky

Návod na přípravu:

Nejprve připravte palačinky.

Do misky vyklepněte vajíčko, rozšlehejte ho vidličkou či metlou, přidejte k němu mléko, vodu a hladkou mouku. Důkladně promíchejte a vytvořte hladké tekuté těsto. Nechte ho pár minut odležet a zapněte troubu, aby se rozehřála na 180 °C.

Mezitím připravte náplň.

Plátky slaniny nakrájejte na proužky, houby (můžete použít čerstvé i z konzervy) pokrájejte na plátky. Papriku umyjte, osušte, zbavte stopky a jadřince a rozkrájejte ji na proužky. Chilli papričku rovněž očistěte a nasekejte ji najemno. Cibuli a česnek oloupejte a obojí nakrájejte na jemné kostičky.

Na kamnech rozehřejte pánev asi s jednou lžící olivového oleje. Osmažte na něm cibuli, česnek, slaninu a papriku. Vše společně smažte asi 4 až 5 minut a čas od času směs promíchejte. Pak přidejte nasekané chilli a celé omyté a osušené špenátové listy. Když špenát změkne, odstavte směs z kamen.

Na jiné pánvi s trochou oleje osmažte tenké palačinky. Z připraveného množství těsta by měly vyjít asi čtyři kousky.

Připravte zapékací misku a lehce ji vymažte olejem. Vyložte do misky palačinky tak, aby se překrývaly a dovnitř nasypejte restovanou nádivku. Na povrchu zeleninové směsi vytvořte důlek a vyklepněte do něho vajíčko. Lehce ho osolte, případně opepřete a vložte zapékací misku do vyhřáté trouby péct asi 10 minut, dokud bílek vajíčka neztuhne.

Po dopečení opatrně vyjměte z trouby, zasypejte čerstvě nasekanou petrželkou.

Připravte omáčku tak, že smícháte majonézu s jogurtem a třemi lžičkami kečupu, promíchejte do homogenní směsi a podávejte k plněným palačinkám.

Zdroj: https://www.lovefood.com/recipes/60632/brian-turners-crispy-bacon-with-mushroom-pancakes
.

Doporučené články