Slané palačinky dostávají nový rozměr. Stávají se základnou pro dokonalou sytou a zdravou snídani či lehký oběd, který potěší i ty největší hladovce. Když namísto hladké pšeničné mouky použijete celozrnnou žitnou nebo pohankovou mouku, získáte rázem bezlepkovou dobrotu a pokud vynecháte slaninu, pochutnají si i vegetariáni.
Ingredience:
Na palačinky
- vajíčko – 1 ks
- mléko – 125 ml
- voda – 125 ml
- hladká mouka – 125 g
- olej – 1 lžíce
Na náplň
- vajíčko – 4 ks
- houby – 200 g
- cibule – 1 ks
- česnek – 2 stroužky
- plátky slaniny – 100 g
- čerstvý špenát – 100 g
- červená nebo žlutá paprika – 1 ks
- malá chilli paprička – 1 ks
- olivový olej – 1 lžíce
- čerstvá nasekaná petrželka – 1 lžíce
- mletý černý pepř – dle chuti
Na omáčku
- majonéza – 1 lžíce
- plnotučný jogurt – 2 lžíce
- kečup – 3 čajové lžičky
Návod na přípravu:
Nejprve připravte palačinky.
Do misky vyklepněte vajíčko, rozšlehejte ho vidličkou či metlou, přidejte k němu mléko, vodu a hladkou mouku. Důkladně promíchejte a vytvořte hladké tekuté těsto. Nechte ho pár minut odležet a zapněte troubu, aby se rozehřála na 180 °C.
Mezitím připravte náplň.
Plátky slaniny nakrájejte na proužky, houby (můžete použít čerstvé i z konzervy) pokrájejte na plátky. Papriku umyjte, osušte, zbavte stopky a jadřince a rozkrájejte ji na proužky. Chilli papričku rovněž očistěte a nasekejte ji najemno. Cibuli a česnek oloupejte a obojí nakrájejte na jemné kostičky.
Na kamnech rozehřejte pánev asi s jednou lžící olivového oleje. Osmažte na něm cibuli, česnek, slaninu a papriku. Vše společně smažte asi 4 až 5 minut a čas od času směs promíchejte. Pak přidejte nasekané chilli a celé omyté a osušené špenátové listy. Když špenát změkne, odstavte směs z kamen.
Na jiné pánvi s trochou oleje osmažte tenké palačinky. Z připraveného množství těsta by měly vyjít asi čtyři kousky.
Připravte zapékací misku a lehce ji vymažte olejem. Vyložte do misky palačinky tak, aby se překrývaly a dovnitř nasypejte restovanou nádivku. Na povrchu zeleninové směsi vytvořte důlek a vyklepněte do něho vajíčko. Lehce ho osolte, případně opepřete a vložte zapékací misku do vyhřáté trouby péct asi 10 minut, dokud bílek vajíčka neztuhne.
Po dopečení opatrně vyjměte z trouby, zasypejte čerstvě nasekanou petrželkou.
Připravte omáčku tak, že smícháte majonézu s jogurtem a třemi lžičkami kečupu, promíchejte do homogenní směsi a podávejte k plněným palačinkám.
Zdroj: https://www.lovefood.com/recipes/60632/brian-turners-crispy-bacon-with-mushroom-pancakes