Ryby jsou velmi zdravé a rozhodně by si měly najít cestu do našeho jídelníčku. Bohužel po jejich přípravě v kuchyni i zbytku domácnosti může zůstat poměrně nepříjemný zápach. Při smažení lososa, kapra i pstruha se vytvoří aroma, které pro většinu lidí není příjemné. Naštěstí existují osvědčené metody, jak se zápachu zbavit pomocí domácích prostředků.
Rybí zápach v bytě
Smažení ryb je nejčastější příprava, která zanechá nepříjemný zápach. A z kuchyně se snadno rozšíří i do dalších místností v domě či bytě. Vyzkoušejte jeden z osvědčených triků. Nejlepší je použití citronu. Nakapejte ho na rybu a vložte ji na hodinu a půl do lednice. Poté nebude vůně tak intenzivní. Do pánve při smažení můžete také dát jablko, které pohltí nepříjemný pach.
Stejně jako jablko funguje také brambora. Oškrábejte ji, omyjte a rozkrojte napůl. Potom ji vložte do pánve, zatímco budete rybu smažit. Do nádoby můžete také smíchat vodu, 5 lžic octa a pár hřebíčků. Tato směs bude aroma absorbovat. Rybu můžete potřít bazalkou nebo majoránkou a vložit na hodinu do lednice. Stejně budou fungovat také plátky cibule.
Jak se zbavit zápachu z rukou nebo prkénka?
Pro odstranění rybího zápachu z rukou můžete použít zubní pastu nebo citron. Místo mýdla si umyjte ruce zubní pastou nebo rozkrojte citron napůl a potřete si jím ruce. Potom si ruce umyjte. Citronovou šťávu můžete použít také na vyčištění prkénka. Na prkénko můžete nasypat jedlou sodu a po pár minutách ji setřít houbičkou a opláchnout vodou. Zápach bude mnohem menší.
Jak dostat zápach ryby z trouby?
Pečené ryby jsou zdravější a velmi chutné. Vnitřek trouby ale může být nepříjemně cítit po rybině. Dobrou zprávou je, že stačí vnitřek trouby otřít houbičkou na nádobí s teplou vodou a saponátem. Potom namočte měkký hadřík do roztoku jedlé sody a vody. Vytřete jím vnitřek trouby. Nezapomeňte celý proces udělat, až bude trouba vychladlá.
Zdroj: https://www.homemadesimple.com/in-the-home/get-rid-of-fish-smell-in-house/