Knedlíky jsou chutné, snadno se připravují a lze je jíst několika způsoby. Někteří si zvolí sladkou variantu, jiní jim dávají přednost v podobě přílohy k masu nebo hustým omáčkám. Dokonalé knedlíky jsou měkké a drží tvar. Co přidat do těsta, aby se vždy povedly?
Různé země, různé názvy a servírování
Bramborové knedlíky připravujeme z brambor, vajec, mouky, soli a případně dalšího koření. Jedná se o chutné jídlo s jednoduchou přípravou, které lze podávat jak na oběd nebo k večeři, tak i sladké ve formě dezertu. Pro přípravu knedlíků rozemelte brambory a smíchejte je se zbývajícími přísadami, pak těsto rozdělte na malé kousky a vytvořte válečky o průměru asi 3 cm. Z nich vytvořte placičku.
V různých zemích se bramborové knedlíky nazývají různě a různě se servírují, u nás například jako bosáky, které se dávají se zelím, na Slovensku mají zase halušky s brynzou a slaninou.
Sladká i slaná varianta
Máme pro vás skvělý recept na knedlíky, které budou držet kompaktní hmotu a nerozvaří se. Brambory umyjte a uvařte, oloupejte ještě horké a protlačte bramborovým lisem. Přidejte do hmoty vejce, dochuťte solí a muškátovým oříškem. Přidejte mouku a z těsta vytvořte váleček. Nakrájejte na asi 12 kusů. Vhoďte knedlíčky do vroucí vody. Knedlíky mohou být konzumovány sladké, například se skořicí nebo cukrem, nebo slané a suché, a to s houbovou omáčkou, špenátem, a dokonce i slaninou nebo nastrouhaným sýrem.
Jak udělat knedlíky, aby nebyly tvrdé?
Aby knedlíky nebyly tvrdé, je vhodné rozemlít brambory v kuchyňském robotu nebo ještě teplé protlačit lisem na brambory. Nemelte studené brambory, které jste právě vytáhli z lednice, knedlíky pak ztvrdnou. Zkušené ženy v domácnosti vědí, že vždy stojí za to přidat do bramborových knedlíků bramborovou mouku. Na chuť to nemá významný vliv, ale díky tomu se nerozpadnou a budou dokonale měkké.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/czech-potato-dumplings/